Polonia ar putea oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 în următoarele patru până la șase săptămâni, a declarat marți premierul Mateusz Morawiecki.

Potrivit Reuters, Polonia ar putea oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 în următoarele patru până la șase săptămâni, a declarat premierul Mateusz Morawiecki, sugerând că aliații administrației de la Kiev se apropie de un acord cu privire la următorul pas în sprijinul lor militar pentru Ucraina.

Autoritățile poloneze au declarat că ar fi pregătite să trimită în Ucraina avioane de vânătoare MiG-29 de producție sovietică. Cu toate acestea, având în vedere că aliații Ucrainei adoptă o poziție prudentă în ceea ce privește livrarea de avioane de luptă, nu se știe cât de mult ar putea dura un astfel de proces.

"Asta s-ar putea întâmpla în următoarele 4-6 săptămâni", a spus Morawiecki în cursul unei conferințe de presă, când a fost întrebat cât va dura până când Polonia va livra aeronavele.

Joia trecută, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a spus că omologul său polonez i-a spus la o reuniune a Uniunii Europene din ziua precedentă că guvernul de la Varșovia ar accepta un proces comun de livrare de avioane MiG-29 către Ucraina.

Nad a spus că a venit momentul ca și Slovacia să ia o decizie cu privire oportunitatea trimiterii unor astfel de avioane în Ucraina.

Polonia a trimis și 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina.

Întrebat joi câte avioane MiG-29 ar putea furniza Polonia, șeful cabinetului președintelui, Pawel Szrot, a spus că "cu siguranță" nu vor fi chiar 14. 

Sursa: RADOR