Beată Szydlo a prezentat, înaintea primei întâlniri cu cancelarul german Angela Merkel, cerințele Poloniei privind politica față de chestiunea refugiaților, respingând, în același timp, criticile la adresa guvernului de la Varșovia.

Premierul polonez Beata Szydlo pledează pentru o schimbare a politicii referitoare la criza refugiaților.

"Se pare că metoda aleasă nu poate continua. Avem nevoie de o schimbare”, a declarat ea pentru Bild, înaintea de prima vizită la Berlin. Pericolul reprezentat de valul de imigrație a fost subestimat și au fost făcute greșeli. "Situația de la frontierele externe ale UE și din Germania a scăpat de sub control”, crede premierul conservator al Poloniei.

O vulnerabilizare a Germaniei ar face ca și Europa să fie mai instabilă, mai spune Szydlo. Ea a reiterat faptul că Polonia va respecta acordurile încheiate de guvernul anterior. Printre altele, fostul executiv de la Varșovia a acceptat preluarea a 7.000 de refugiați.

Pe de altă parte, Polonia face parte, alături de Ungaria, Cehia și Slovacia, dintre țările est-europene, care au încercat să se opună cotelor obligatorii de refugiați, notează Frankfurter Allgemeine Zeitung. În acest an, Polonia va prelua 400 de refugiați sirieni.

Cancelarul german Angela Merkel și premierul polonez Beata Szydlo se vor întâlni, vineri, la Berlin, pentru a discuta despre relațiile bilaterale, subiecte de pe agenda internațională și despre festivitățile planificate pentru cea de-a 25 aniversare a Tratatului de prietenie germano-polonez.

Szydlo este membru al Partidului Lege și Dreptate (PiS) și este premier din octombrie anul trecut. Măsurile luate de guvernul său au fost ținta a numeroase critici din partea mai multor țări.

Mai multă solidaritate

Din partea Germaniei, Szydlo a cerut mai mult ajutor în ceea ce privește interesele poloneze în UE. Țara vecină este pentru Polonia un partener important și apropiat în Europa.

"Dar ne-ar dori ca unele decizii să nu fie luate peste capetele noastre", a spus premierul polonez, dând ca exemplu proiectul conductei de gaz Nord Stream II, prin care ar urma să fie aduse gaze din Rusia direct în Germania.

Prin ocolirea Poloniei, UE nu a luat în considerare interesele poloneze. "Ne-ar plăcea să știm că partenerul nostru german este de partea noastră", a spus Szydlo.

Totodată, Szydlo s-a referit și la dorința Poloniei ca pe teritoriul său să fie staționate trupe NATO. "Aceasta este o chestiune de egalitate de tratament în raport cu alte țări din Europa", a susținut Beată Szydlo, amintind că Polonia are frontieră directă cu Rusia.

"Și experiența Ucrainei arată că sentimentul de amenințare pe care-l simt mulți polonezi este foarte real", a afirmat premierul polonez, pledând pentru solidaritate din partea UE și NATO.

În apărarea controversatelor reforme

La alegerile parlamentare din octombrie 2015, formațiunea lui Szydlo, PiS, a câștigat în fața Platformei Civice (PO), iar de atunci relațiile germano-poloneze au devenit mult mai complicate.

O nouă lege permite guvernului Polonez să decidă cine conduce instituțiile mass-media de stat. Oponenții văd în acest lucru un pericol la adresa libertății presei.

De asemenea, ei se tem că schimbările privind funcționarea Curții Constituționale amenință separarea puterilor în stat. Comisia Europeană analizează dacă deciziile de la Varșovia încalcă standardele europeane privind statul de drept.

În interviul acordat Bild, Szydlo a apărat reformele controversate.

Investigațiile Parlamentului European și ale Comisiei Europene vor arăta că "legea referitoare la Curtea Constituțională repară greșelile predecesorilor noștri” și că noua lege a presei "nu încalcă în niciun fel standardele UE”, a explicat premierul polonez.