Premierul rus, Dmitri Medvedev, a demisionat miercuri, anunță agenția de presă TASS. Vladimir Putin l-a desemnat premier pe directorul fiscului, un personaj prea puțin cunoscut.

UPDATE

Vladimir Putin l-a desemnat premier pe directorul fiscului, Mihail Mișustin. Acesta e un personaj destul de necunoscut în spațiul public.

S-a născut la Moscova în 1966.

Economistul Mișustin conduce Fiscul rus din 2010. Nu face parte din niciun partid politic.

Numirea trebuie aprobată de Duma de stat.

+++

Medvedev i-a înaintat demisia președintelui Vladimir Putin, care i-a mulțumit pentru munca sa în fruntea Guvernului rus.

Potrivit TASS, Dmitri Medvedev urmează să fie numit vicepreședinte al Consiliului de Securitate.

Vladimir Putin a cerut Cabinetului Medvedev să asigure interimatul până la formarea unui nou guvern. 

Anunțul demisiei a venit după discursul anual privind starea națiunii susținut de președintele Putin.

În discurs, Putin a vorbit de criza demografică prin care trece Rusia, anunțând noi măsuri de susținere a familiilor pentru creșterea natalității.

Președintele a propus organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituției cu scopul consolidării puterilor Parlamentului. Astfel, Parlamentul ar urma să aibă un rol mai mare în formarea guvernului, prin alegerea premierului, pe care președintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma doar aprobă forma alegerea făcută de șeful statului.

Putin a evocat și problema modificării articolului care limitează numărul mandatelor prezidențiale la două mandate succesive, fără a oferi detalii.

Medvedev era premier din 2012.

Între 2008 și 2012 a fost președinte al Rusiei, perioadă în care Vladimir Putin a fost premier.