Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunțat miercuri că își suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului.

Anunțul vine în contextul în care ce un tribunal a lansat o anchetă preliminară pentru corupție asupra afacerilor private ale soției sale, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Sanchez, care anul trecut a obținut un nou mandat de premier în fruntea unui guvern de coaliție minoritar, a precizat că își va anunța decizia luni, 29 aprilie.

"Trebuie să iau o pauză și să mă gândesc", afirmă el într-o scrisoare deschisă pe rețeaua de socializare X. "În acest punct, trebuie să mă întreb: a meritat totul? Sincer nu știu... dacă ar trebui să continui să conduc guvernul sau să renunț la această onoare", adaugă premierul.

"Îmi voi anula agenda publică timp de câteva zile pentru a reflecta și a decide ce drum să urmez", a precizat Sanchez.

Un tribunal spaniol a anunțat tot miercuri că lansează o investigație preliminară pentru trafic de influență și corupție asupra soției lui Sanchez, Begona Gomez.

Tribunalul care o anchetează pe Begona Gomez nu a furnizat detalii suplimentare, întrucât dosarul este secret în primele stadii, afirmând doar că este vorba despre o plângere a grupului anticorupție Manos Limpias (Mâini curate), al cărui lider are legături cu extrema dreaptă.

Manos Limpias a acuzat-o pe Gomez că a beneficiat de favoruri de la linia aeriană Air Europa și compania care o deține, Gloabalia, în timp ce era director de cercetare al unui centru pentru Africa afiliat școlii de comerț madrilene IE University, post pe care l-a ocupat până în 2022, conform unui document de șapte pagini făcut public pe site-ul postului de radio Cadena Ser.

IE a precizat într-un comunicat că nu a primit niciodată sprijin financiar de la Globalia sau entitățile sale. Globalia nu a răspuns miercuri unei solicitări a Reuters de a comenta informația.

Sanchez a spus că gravitatea atacului împotriva lui și a soției sale merită un răspuns cumpănit. El a spus că soția lui nu a făcut nimic ilegal și că va coopera cu anchetatorii și își va apăra nevinovăția. Begona Gomez nu a făcut comentarii publice.

În scrisoare, Sanchez îi menționează pe liderul opoziției, Alberto Nunez Feijoo, șeful Partidului Popular (PP) și pe liderul partidului Vox de extremă dreapta, Santiago Abascal, afirmând că au "colaborat" cu cei care vehiculează acuzațiile împotriva soției sale.