Watergate, 1972, Russiagate, 2016. "Atac asupra Americii", "The Russian Poodle" - Rusia domină subiectul alegerilor în SUA. Electorii îl desemnează luni pe președintele american, iar câțiva sunt asaltați de mii de cereri să blocheze procesul.

UPDATE 20/12

O majoritate a membrilor Colegiului Electoral al Statelor Unite s-a pronunțat luni în favoarea lui Donald Trump, confirmând fără surpriză alegerea omului de afaceri la Casa Albă, conform unei numărători efectuate de media americane, transmite AFP.

Susținători democrați îi chemaseră pe marii electori, cei care aleg președintele SUA bazat pe rezultatele votului din fiecare stat american, să stopeze drumul lui Trump spre Casa Albă în ciuda victoriei sale din 8 noiembrie, notează Agerpres.

+++

Ceea ce pentru electori este, de decenii, o formalitate a ajuns astăzi o responsabilitate uriașă. Câțiva electori se simt între ciocan și nicovală: presați de jurământul făcut pentru desemnarea drept președinte a candidatului ales majoritar în statul pe care îl reprezintă, unii electori s-au văzut asaltați de o mulțime de mesaje să nu îl nominalizeze pe Trump.

Potrivit Washington Post (17 dec. 2016), Carole Joyce din Arizona se aștepta ca rolul său să fie unul simplu. Electorii se vor întâlni în Phoenix și vor da votul pentru Trump, cel care a câștigat cei mai mulți electori și pe care l-a susținut chiar ea. Apoi au venit mesaje, emailuri și telefoane - la început sute, apoi mii - ale votanților îngrijorați că natura impulsivă a lui Trump va târî țara într-un alt război.


Clip video explicativ Washington Post

"Sincer, a avut un impact", a spus Joyce (72 ani, un vechi membru republican din Arizona), scrie Washington Post. Am văzut destule funeralii. Sunt obosită de atâta muzică funerară. Dar am semnat un jurământ de loialitate. Și asta contează".

Între timp, Joyce și alți 305 electori republicani sunt supuși unei campanii și unei presiuni uriașe pentru a bloca accesul starului de televiziune Trump la Casa Albă. Joyce a primit scrisori de la "Benjamin Franklin” și "John Jay” — și o felicitare de Crăciun: "Please, in the name of God, don’t vote for Trump”. Ea a mai primit teancuri de plicuri, multe cu ton dur, altele cu înțelegere pentru rolul greu pe care îl are ea. "Aceasta este America, oamenii pot spune ceea ce doresc", a spus Joyce într-un interviu pentru Washington Post

Din cei 538 de electori, 10 (9 democrați și un republican) au cerut un briefing de la serviciile de inteligență pentru a afla mai mult despre rolul Moscovei în campania electorală din SUA.

Între timp, Trump amenință pe contul său Twitter: "Dacă mulții mei susținători vor acționa și vor amenința oamenii cum fac cei care au pierdut alegerile, aceștia vor fi demascați și vor fi arătați cu degetul".

Trump a pierdut votul popular, având mai puțin cu 3 milioane de voturi decât contracandidata sa, Hillary Clinton. Cu toate acestea, sistemul american se bazează, în majoritatea statului, pe principiul "câștigătorul ia totul", iar desemnarea președintelui de către electori are, în general, un rol formal.

"Atac asupra Americii”

"Atac asupra Americii” - o spune cu subiect și predicat Nicholas Kristof în The New York Times, după ce președintele Obama a vorbit despre Rusia mai mult de jumătate din ultimul său discurs de anul acesta, la Casa Albă. Obama:  "Nu multe se întâmplă în Rusia fără Vladimir Putin”.

Vineri, 16 decembrie 2016: Ultima conferință din 2016 a președintelui. Barack Obama a vorbit despre Rusia ca aliat al regimului Assad, regim care comite crime abominabile împotriva civililor inocenți.

Calea militară ar fi fost una riscantă, periculoasă, de aceea America nu a avut de ales decât să intervină pentru soluții politice, diplomatice, nu militare, în condițiile în care Rusia și Iranul susțin regimul Assad. SUA pun presiune pentru găsirea unor soluții urgente la criza umanitară, pentru evacuarea rapidă și sigură a civililor din zonele afectate. 


În premiră, Rusia devine personaj principal în subiectul alegerilor americane


Notițe, pe scurt, din discursul președintelui Obama, conferința de presă, vineri, 16 decembrie


  • Rușii au fost responsabili pentru hacking. Este important pentru noi să revedem măsurile, să prevenim atacuri cibernetice în viitor. Speranța mea este ca președintele ales să fie îngrijorat că avem forțe externe implicate în alegerile noastre.
  • Fapte: organizații din Rusia s-au implicat în alegerile americane, dar care a fost efectul asupra rezultatului?
  • Parte din provocare - este foarte important să distingem între politica alegerilor și nevoile noastre ca națiune - din perspectiva siguranței, a integrității sistemului și democrației.

    "Să ne asigurăm că nu jucăm fotbal politic".

  • Să analizăm faptele - la începutul verii, am fost alertat că au existat atacuri. Am cerut să fie foarte bine investigate, să avertizăm eventualele victime ale acestui atac.
  • Îndată ce am avut certitudinea, noi am anunțat că Rusia a piratat email-uri ale Partidului Democrat. Nu am făcut vreo interpretare, noi am transmis membrilor Congresului: asta s-a întâmplat. Dvs. ați interpretat, inclusiv ce efect va avea asupra alegerilor. Noi nu am interpretat.
  • Este important ca integritatea alegerilor să nu fie atinsă.
  • Când m-am văzut cu Putin în China, i-am spus direct. Și, ca efect, nu am mai văzut alte atacuri.
  • Când mă uit în urmă, am lăsat instituțiile să își facă treabă. Serviciile de inteligență. Rămâne ca dvs. și publicul american să analizeze efectul asupra alegerilor.
  • Nu cred că poate fi spus ce efect a avut. Nu știu dacă au dezavantajat-o pe Hillary Clinton, pentru că dvs. ați scris despre asta zilnic. A fost o obsesie, despre care ați scris zilnic.
  • Alegerile prezidențiale, atât de importante, cu atâtea conflicte între candidați, nu știu dacă au putut fi atât de influențate de aceste dezvăluiri. Nu a fost o schemă complicată de spionaj. Au intrat în email-urile unor membri ai Partidului Democrat, unele puțin mai jenante. Probabil s-ar aplica în cazul fiecăruia, dacă ar avea email-ul piratat.
  • Mă îngrijorează, dar, totuși, fiecare a avut informația.
  • Provocarea nr. unu: securitatea cibernetică, se întâmplă atacuri zilnic. Nu e zi în care să nu fie atacuri. Am fost obsedat cum vom continua să operăm.

Întrebat, obsesiv, de jurnaliștii prezenți la conferința de presă, președintele Obama nu a putut da un răspuns asupra efectelor, lăsând în sarcina serviciilor găsirea unui răspuns complet asupra implicării Moscovei, prin investigațiile specifice. Președintele s-a limitat la a prezenta faptele, confirmând implicarea Rusiei și faptul că președintele rus avea cunoștință:

"Nu multe se întâmplă în Rusia fără Vladimir Putin”.


Presa: Spre deosebire de Watergate, RussiaGate probabil contează

Editorialistul Nicholas Kristof, The New York Times, face trimitere la istoria recentă.

Watergate, 1972: Președintele Richard Nixon de la Casa Albă a cerut personal intrarea prin efracție și instalarea de microfoane în birourile Partidului Democrat. Pătrunderea în clădirea Watergate și așa-numitele trucuri murdare, cum ar fi șoareci la o conferință de presă a Partidului Democrat sau femeia dezbrăcată care își declara dragostea pentru candidatul democrat i-au deranjat pe americani, la vremea aceea. Și ne-a impresionat pe noi, copii la acea vreme în ale jurnalismului, notează Nicholas Kristof.

Acum, în 2006, avem un scandal politic în anumite privințe mult mai surprinzător. Agenții ruși au spart email-urile democraților și au încercat să schimbe rezultatul alegerilor. [În ultima sa conferința de presă din 2016] președintele Obama a sugerat că a fost sub directa oblăduire a președintelui Rusiei. "Nu multe se întâmplă în Rusia fără Vladimir Putin” - scrie editorialistul publicației citate.

În Watergate, spargerea nu a afectat rezultatul alegerilor. În 2016, nu mai suntem siguri. Au fost și alți factori, dar este posibil ca spargerea emailului și faptul că au fost făcute publice mesaje să fi asigurat acea marjă necesară pentru victoria lui Donald Trump.

Ambii, Nixon și Trump, au avut un răspuns slab în fața dezvăluirilor, Nixon ordonând o acoperire, iar Trump denunțând CIA și, incredibil, apărând Rusia de acuzațiile că a încercat să submineze alegerile. Nu credeam să văd vreodată o dispută între comunitatea serviciilor de inteligență din America șu un dictator străin criminal, în care liderul american să fie de partea dictatorului - scrie Nicholas Kristof (The New York Times).

"Să fie clar: acesta a fost un atac asupra Americii, mai puțin letal decât o rachetă, dar care afectează în mod profund sistemul nostru" - notează publicația citată.

Nu putem spune că Trump și Putin au conspirat pentru furtul unor alegeri. Dacă CIA are dreptate, Rusia a încercat să aleagă un președinte care probabil că nu-i va fi marionetă, ci mai degrabă un câine care îi stă pe genunchi: un "poodle" rusesc - adaugă Nicholas Kristof.

În Marea Britanie, primul-ministru Tony Blair a fost în mod larg (și nejustificat) numit poodle-ul președintelui George W Bush, dat fiind că l-a urmat, loial, în Irak. Teama este ca, de această dată, Putin poate interfera să obțină un aliat pe care să îl domine, potrivit editorialistului The NY Times.


Suspiciuni de influență asupra alegerilor

Evenimentele recente determină tot mai mult presa americană să considere că implicarea Rusiei cel mai probabil a avut efect asupra alegerilor americane.

Nominalizarea lui Rex Tillerson de către președintele ales Donald Trump în poziția de secretar de stat. Rex Tillerson este apropiat lui Putin și, potrivit The Guardian (18 dec. 2016), acesta a fost director al unei companii americano-ruse, cu sediul în Bahamas.



Intertitlurile aparțin redactiei EurActiv.ro