Președintele Statelor Unite Donald Trump, a semnat, luni, un nou ordin executiv care le interzice cetățenilor musulmani din șase țări să intre pe teritoriul american și în care, comparativ cu primul ordin, nu se regăsește și Irakul.

update 18:30 Președintele SUA Donald Trump tocmai a semnat ordinul executiv cu privire la noua interdicție de călătorie, potrivit unui oficial al Administrației, transmite CNN. Irakul a fost scos dintre cele șapte state care se aflau în primul ordin de restricție.

Cum a fost Irakul scos de pe lista neagră

Irakul a fost eliminat din ordinul executiv pentru interdicție de călătorie revizuit în urma unui lobby intensiv făcut de guvernul irakian la cele mai înalte niveluri, a declarat un înalt oficial american, luni, pentru CNN.

Kellyanne Conway a declarat, luni dimineața, înainte ca ordinul să fie semnat, pentru Fox News, că interdicția de călătorie revizuită nu ar include Irakul. Comentariile ei au fost primele venite de la un oficial al administrației.

Lobby-ul din partea oficialilor din Irak a inclus un apel telefonic între președintele Donald Trump și premierul irakian Haider al-Abadi, la data de 10 februarie și o conversație în persoană între Abadi și vicepreședintele Mike Pence la Munchen, pe 18 februarie.

Conversațiile au fost urmate de discuții între secretarul de stat Rex Tillerson și membri ai guvernului irakian cu privire la măsurile de verificare, în loc, care ar împiedica presupuși teroriști să părăsească Irakul și să vină în Statele Unite ale Americii. Irakul nu a pus în aplicare noile măsuri; mai degrabă, țara a oferit mai multe detalii oficialilor americani cu privire la călători.

În convorbirea telefonică a lui Trump cu Abadi, președintele a promis să caute o soluție la preocupările omologului său cu privire la cetățenii săi "fiind în imposibilitatea de a intra în Statele Unite, potrivit unui transcript a apelului telefonic de la Bagdad. Un oficial american a declarat că Trump i-a a cerut lui Tillerson să obțină o mai mare claritate cu privire la măsurile de verificare în Irak.

Trump, de asemenea, s-a confruntat cu o presiune pentru a elimina Irakul din ordin și din partea unor oficiali americani pe probleme de securitate, care menționau că restricția împovărează relația cu un partener cheie anti-ISIS. Unele dintre aceste voci au făcut parte și din administrația Obama. 

+++

Un ordin revizuit privind imigrația este așteptat la Casa Albă încă de când o curte federală a blocat interdicția anterioară semnată de către președintele american. Primul ordin semnat a suspendat întregul program de reinstalare a refugiaților din SUA și a blocat cetățenii din șapte națiuni majoritar musulmane să intre în SUA, a stârnit confuzie în aeroporturi, pentru că inclusiv persoane cu vize valabile au avut restricție, și proteste de masă.

Administrația președintelui Trump a susținut că interdicția a fost necesară pentru a păstra în siguranță și ferite de terorism Statele Unite.

Ce este diferit la noul ordin?

Chiar dacă textul noului ordin executiv nu a fost încă publicat, consilierul senior al lui Donald Trump, Kellyanne Conway, a declarat pentru Fox News că este posibil ca Irakul să fie scos de lista țărilor ai căror cetățeni vor fi interziși în SUA.

Cetățenii din Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan și Yemen, celelalte șase țări de pe lista inițială, vor avea, cel mai probabil, în continuare, interdicție în țara lui Trump.

Cu toate acestea, este posibil ca interdicția de călătorie să nu se aplice și celor care au deja vize valabile, potrivit unui document ajuns la Congres, și vizualizat de către Associated Press.

Conway a spus, de asemenea, că deținătorii de carduri verzi (green card - n.r; rezidenți permanenți ai SUA) din țările numite nu vor fi afectați de noua ordine.

Refugiați ar avea interzisă intrarea în Statele Unite pentru 120 de zile, potrivit Reuters. Conway a indicat, totuși, faptul că este posibil ca refugiații sirieni să nu mai aibă interdicție pe termen nelimitat.

Când va intra în vigoare noua interdicție?

Conway a afirmat că ordonanța va intra în vigoare pe 16 martie. Un preaviz de 10 zile "poate ajuta pentru a evita unele dintre scene haotice care s-au petrecut în aeroporturile din SUA, pe data de 27 ianuarie, când primul ordin executiv a fost anunțat fără avertisment.

Călătorii cu vize valabile, care erau în aer la momentul semnării ordinului, s-au pomenit reținuți de către poliția de frontieră la sosire.

La acea vreme, Trump a apărat lipsa de comunicare, și a scris pe Twitter că "în cazul în care interdicția ar fi fost anunțată cu un preaviz de o săptămână, răul s-ar fi grăbit să ajungă în țara noastră în acea săptămână".

Se va confrunta și noul ordin executiv cu provocări juridice?

Posibil. Punerea în aplicare întârziată va ajuta cazurile juridice. De altfel, una dintre preocupările judecătorilor federali care au refuzat să restabilească interdicția inițială a fost că Departamentul de Justiție nu a reușit să demonstreze că ordinul executiv a dat suficient "preaviz și o audiere înainte de a restricționa capacitatea unui individ de la voiaj".

De asemenea, judecătorii n-au găsit "nicio dovadă că orice străin din oricare dintre țările menționate în ordin" a comis un atac terorist în SUA, astfel încât noua interdicție poate fi supusă unui control similar.

La jumătatea lunii ianuarie, Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care se bloca, temporar, pentru o perioadă minimă de 90 de zile, intrarea cetățenilor din șapte țări musulmane (Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan și Yemen, chiar dacă au dublă cetățenie) în Statele Unite, suspenda, pentru o perioadă minimă de 120 de zile, programele de primire a refugiaților și oprea pe termen nedeterminat primirea refugiaților sirieni.

Un judecător federal a blocat aplicarea decretului și astfel, se permitea din nou intrarea în SUA a cetățenilor din cele șapte țări majoritate musulmane vizate de ordinul inițial al liderului de la Casa Albă. Departamentul de Justiție a atacat decizia, dar o curte de apel a respins cererea Administrației Trump de a restabili imediat aplicarea decretului privind imigrația semnat de președinte.