Frustrat de stagnarea negocierilor dintre putere și opoziție, președintele Israelului, Reuven Rivlin, i-a încredințat din nou lui Benjamin Netanyahu sarcina formării viitorului guvern.

Este a doua oară în acest an când Netanyahu este desemnat să formeze guvernul, dar precedenta tentativă a eșuat. De această dată, Rivlin i-a îndemnat pe Netanyahu, liderul partidului de dreapta Likud, și Benjamin Gantz, cel care conduce alianța de centru-stânga Albastru & Alb, să formeze un guvern de uniune națională.

În viitorul Knesset - Parlamentul israelian, care are 120 de locuri - Likud va avea 32 de deputați, cu unul mai puțin decât partidul lui Gantz. Jocul alianțelor face însă ca nici Netanyahu, care adună 55 de susținători, nici Gantz, sprijinit de 53 de deputați, să nu fie în măsură să formeze un guvern, nedispunând de majoritatea absolută de 61 de voturi.

Și alegerile din luna mai s-au terminat indecis, iar Netanyahu a fost și atunci desemnat premier, dar acesta nu a putut forma o coaliție. Benjamin Netanyahu are la dispoziție 28 de zile pentru strângerea unui număr suficient de susținători în Parlament.