Președinții Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Poloniei au pornit spre capitala Ucrainei pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit postărilor de pe paginile oficiale de Twitter, citate de News.ro.

Președintele polonez Andrzej Duda, președintele lituanian Gitanas Nausėda, președintele leton Egils Levits și președintele eston Alar Karis vor să transmită un mesaj de susținere puternică pentru Ucraina, țară invadată de forțele armate ale Rusiei.

Ne îndreptăm spre Kiev cu „un mesaj puternic de sprijin politic și asistență militară”, se arată în mesajul postat de Gitanas Nausėda pe Twitter. „Lituania va continua să sprijine lupta Ucrainei pentru suveranitate și libertate”, a adăugat el.

 

 

Cei patru șefi de stat au avut anterior, în localitatea poloneză Rzezsow, o întrunire pentru a discuta întărirea securității pe flancul estic al NATO și sprijinul pentru Ucraina în lupta împotriva agresiunii ruse.

În ultimele zile, mai mulți lideri europeni s-au deplasat în capitala Ucrainei, pentru a-și manifesta susținerea pentru cauza Ucrainei, dar și a discuta modalități concrete de ajutor.

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, intenționa să li se alăture omologilor săi „pentru a transmite un semnal puternic de solidaritate europeană”, dar a anunțat marți că nu ar fi fost binevenit la Kiev.

În schimb, Ucraina l-a invitat pe cancelarul Olaf Scholz la Kiev. „Am comunicat faptul că președintele meu și guvernul ar fi foarte fericiți dacă cancelarul Olaf Scholz ar vizita Kievul”, a declarat marți seara ambasadorul ucrainean în Germania, Andrii Melnik, pentru posturile de televiziune ProSieben și SAT.1, potrivit Agerpres.