Actualul procuror general Jeff Sessions nu a făcut publice contactele sale, în două rânduri, cu ambasadorul rus Serghei Kisliak în timpul alegerilor prezidențiale de anul trecut, potrivit Washington Post.

UPDATE

USA Today relatează că cel puțin încă doi membri ai personalului de campanie al lui Donald Trump, în afară de Jeff Sessions, au discutat cu ambasadorul rus la Washington cu ocazia convenției naționale a Partidului Republican din iulie 2016. Este vorba de directorul național pentru securitate națională al campaniei electorale a lui Trump, J.D. Gordon, și Carter Page, membru al comitetului consultativ pentru securitate națională.

+++

Donald Trump a declarat joi presei că are încredere "totală" în ministrul justiției, Jeff Sessions. După ce președintele a anunțat că îl susține, ministrul — care are și rolul de procuror general al Statelor Unite — a susținut o conferință de presă în care a anunțat că nu va participa la nicio anchetă în curs sau viitoare privind rolul Rusiei în alegerile de anul trecut.

+++

Jeff Sessions nu a dezvăluit aceste întâlniri când a fost întrebat despre contactele membrilor staff-ului de campanie al lui Donald Trump și Rusia în cursul audierii sale pentru a fi confirmat ca procuror general, relatează Washington Post, citând oficiali ai Ministerului Justiției.

La audierea sa în ianuarie, Sessions a fost întrebat ce ar face dacă ar afla că cineva din echipa de campanie a lui Trump a avut contacte cu guvernul rus în timpul campaniei electorale din 2016, afirmă Washington Post, preluat de Agerpres.

"Nu sunt la curent cu niciuna din aceste activități ... Am fost sunat într-adevăr la un moment dat de un substitut o dată sau de două ori în cursul acestei campanii, dar nu am comunicat cu rușii", a adăugat el.

O purtătoare de cuvânt a lui Sessions afirmă că răspunsul nu a fost o minciună pentru că fostul senator a discutat cu vreo 25 de ambasadori străini în calitate de membru al Comisiei pentru forțele armate.

Comisia pentru serviciile secrete vrea să investigheze suspiciunile privind contactele între echipa de campanie a lui Trump și Rusia, afirmase anterior Adam Schiff, reprezentantul democraților în Comisia pentru serviciile de informații. El a spus că democrații și republicanii au ajuns la un acord scris în acest sens miercuri seara târziu: "Există toate motivele pentru a se face aici o investigație aprofundată".

Într-un interviu pentru MSNBC, el a refuzat să furnizeze detalii despre probele pe care le deține comisia, dar a spus că prima mărturisire este "iminentă".

Potrivit mass-media americane, membri ai echipei de campanie a lui Trump, inclusiv fostul președinte al acesteia Paul Manafort, au avut "repetate contacte" cu înalți oficiali ai serviciilor ruse de informații pe parcursul anului înainte de victoria lui Trump. 

Luna trecută, consilierul pentru securitatea națională al președintelui Donald Trump, Michael Flynn, a demisionat după ce a fost acuzat de contacte nepotrivite cu Rusia. 

În scrisoarea de demisie, Michael Flynn a recunoscut că "a înșelat din neatenție pe vicepreședintele ales (Mike Pence) și pe alte persoane cu informații incomplete despre discuțiile sale telefonice cu ambasadorul Rusiei"