Președintele rus Vladimir Putin ar fi dat termen armatei ruse să ajungă la granițele administrative ale regiunii Lugansk la 1 iunie și la cele ale regiunii Donețk până la 1 iulie.

Vladimir Putin ar fi dat termen armatei ruse să ajungă la granițele administrative ale regiunii Lugansk la 1 iunie și la cele ale regiunii Donețk până la 1 iulie, astfel încât în prima zi a lunii iulie să fie cucerit întregul bazin carbonifer Donbas, în estul Ucrainei, relatează agenția de presă Unian, citând serviciile de informații ucrainene.

Planurile Kremlinului prevăd la început cucerirea întregii regiuni Lugansk, au declarat surse din serviciile secrete ucrainene pentru postul de televiziune '24-îi kanal', relatează Agerpres.

Având în vedere că situația este mult mai dificilă pentru invadatori în regiunea Donețk, pentru ocuparea acesteia le-a fost alocată o perioadă mai mare de timp, până la 1 iulie, și trupele ruse agresoare au renunțat să cucerească concomitent întreaga zonă a Donbasului (din care fac parte regiunile Lugansk și Donețk), susțin respectivele surse din serviciile de informații ucrainene.

Administrația militară regională ucraineană din Lugansk precizase anterior că aproximativ 95% din teritoriul regiunii se află deja sub ocupație rusă.

La ora actuală, lupte înverșunate se dau la Severodonețk, centrul administrativ al regiunii Lugansk din 2014 după ce separatiștii proruși susținuți de Moscova au ocupat o parte din această regiune.

++++

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că i-ar plăcea să-l vadă pe președintele rus Vladimir Putin "înlăturat cu totul" de la Kremlin.

"Dacă Europa și lumea liberă vor pierde această bătălie, vor pierde acest război, noi nu vom mai fi în siguranță, pentru că vom fi mereu sub amenințare și șantajați de Putin", a declarat Mateusz Morawiecki pentru Sky News.

++++

Rusia va preda în curând Ucrainei corpurile neînsuflețite a 152 de combatanți ucraineni găsite într-o "dubă izotermă" pe teritoriul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, a anunțat marți Ministerul rus al apărării, citat de dpa.

++++

Forțele ruse continuă să-și întărească pozițiile în Insula Șerpilor, pe care o transformă într-un adevărat cap de pod, unde au fost trimise trei vedete ale Flotei ruse din Marea Neagră, a anunțat marți pe Telegram șeful administrației militare din regiunea Odesa, Serhii Bratciuk, relatează agenția Ukrinform.

++++

Președintele regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, Alan Gagloiev, a suspendat  organizarea unui referendum anunțat anterior privind integrarea în Rusia înainte de finalizarea consultărilor cu Moscova, informează Reuters.