Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat-o pe Angela Merkel asupra riscului ca Ucraina să sustragă gazul rusesc destinat Europei, a anunțat Kremlinul.

În urma unui apel telefonic, cei doi lideri au convenit ca discuțiile viitoare pe această temă să implice și Ministerul rus al Energiei, gigantul Gazprom și Comisia Europeană, scrie EurActiv.com.

Putin a declarat ca riscurile de sifonare a gazelor de către Kiev a crescut din cauza așteptării unei ierni reci.

Cea mai mare parte a gazului vândut de Rusia în țările din Europa trece prin conductele care traversează Ucraina, iar peste o treime din consumul de gaze în UE este gaz rusesc.

Ucraina nu a cumpărat de gaz din Rusia de mai bine de un an, din cauza conflictului său politic cu Moscova, care a anexat Crimeea în 2014.

În trecut, Comisia Europeană a intermediat cu succes afaceri între Moscova și Kiev privind vânzarea de gaze rusești către Ucraina. De data aceasta, însă, Ucraina a decis că nu are nevoie de ajutorul UE.

Uniunea Europeană este dornică să medieze între Kiev și Moscova, mai ales pentru că, în anul 2009, când Gazprom a oprit livrările către Kiev, țara a utilizat gaze destinate Europei pentru consumul intern și a lăsat în frig mai multe țări din UE.

În perioada verii, depozitarea subterană a gazelor Ucrainei trebuie să fie plină, iar reaprovizionarea are loc, de obicei, până la mijlocul lunii octombrie. Stocarea subterană a gazelor este necesară nu numai pentru uz casnic, ci pentru asigurarea tranzitului.

Comisia Europeană a declarat recent că nivelul actual de stocare a gazelor ar fi de ajuns doar în cazul unei ierni blânde.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, luna trecută, că Rusia ar pregătită să reia livrările de gaze către Ucraina în orice secundă, dacă Kievul ar fi de acord să plătească în avans pentru provizii.

În trecut, Rusia a întrerupt de mai multe ori livrările de gaze naturale spre Ucraina, după ce Kievul nu a putut să plătească în avans fondurile necesare pentru achizițiile de gaze.

Ucraina refuză gazul Rusiei

În urmă cu un an, după mai multe luni de negocieri, cele două părți au ajuns la o soluție de compromis cu privire la așa-numitul "pachet de iarnă" care să permită aprovizionarea cu gaze naturale rusești a Ucrainei, în perioada octombrie-martie.

Cu toate acestea, pentru prima dată, în timpul iernii 2015-2016, Ucraina nu a cumpărat gaze naturale din Rusia. Compania ucraineană de stat Naftogaz a folosit, în schimb, fluxurile de gaze inverse de la vecinii săi din UE.

În vară, Naftogaz a afirmat că va lua în considerare achiziționarea de gaze de la Gazprom, în cazul în care prețul este competitiv, prin contacte directe între cele două companii.

"Naftogaz din Ucraina a propus Gazprom să semneze un act adițional la contractul de furnizare a gazelor între părți, permițând Gazprom să fie reintrodus în rândul potențialilor furnizori Naftogaz", spunea un comunicat de presă al companiei ucrainene.


Actul adițional avea ca scop rezolvarea problemelor controversate care există în ceea ce privește condițiile de aprovizionarea Ucrainei cu gaz rusesc pentru următoarele trei trimestre, mai exact, trei pachete de iarnă.

Naftogaz spunea că achiziționarea de gaze de la Gazprom este posibilă în cazul în care societatea rusă propune un preț mai mic decât furnizorii europeni ai companiei, și în cazul în care se vor pune de acord și cu alți termeni.

Imediat ce a venit iarna, însă...

Luna aceasta, compania a afirmat că este "foarte fericită" cu prețul de obținere a gazului din UE, chiar dacă "ar fi întotdeauna binevenit ca acesta să fie mai mic", a declarat directorul executiv al Naftogaz, Andriy Kobolyev.

Naftogaz nu va cumpăra gaze naturale de la Gazprom în condițiile actuale, indiferent de prețul rus, a spus el.

"Comparând acum propunerile pe care le vedem de la companiile europene și așteptările noastre în privința prețului rusesc, diferența este mică", a spus el, fără a dezvălui prețurile.

Deși Rusia a oferit Ucrainei combustibil la 180 de dolari pe metri cubi, i s-a spus că Ucraina preferă livrările inverse, potrivit președintelui Vladimir Putin.

Naftogaz rămâne decisă cu privire la importurile de la Gazprom. Înainte de orice reluare a importurilor din Rusia, Naftogaz va insista asupra unui act adițional la contractul existent cu ggantul rus în care va cere ca termenii de aprovizionare să fie "transparenți și echitabili", precum și pentru a asigura un preț comparabil și competitiv, a spus directorul Naftogaz, Andriy Koboliev, scrie Bloomberg.

"Fără aceste acte, indiferent de preț, nu vom cumpăra gaz", a afirmat Koboliev.