Președintele rus, Vladimir Putin, vrea o cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană. Moscova nu caută o destabilizare a UE, în pofida apropierii de partidele critice din Uniune.

"Nu avem scopul de a dezbina ceva sau pe cineva în UE", a declarat Vladimir Putin într-un interviu acordat televiziunii austriece ORF în ajunul vizitei sale de lucru la Viena. Mai degrabă, autoritățile ruse sunt interesate de faptul "ca UE să fie unită și să prospere, deoarece UE este cel mai important partener comercial și economic", al Rusiei, a declarat liderul de la Kremlin.

Orice legături la nivel de partid cu mișcări naționaliste și critice din Uniune nu au scopul de a destabiliza blocul comunitar. "Dimpotrivă, trebuie să consolidăm cooperarea cu UE", a spus Putin, adăugând: "Cu cât există mai multe probleme în cadrul UE, cu atât sunt mai mari riscurile și incertitudinile și pentru noi", notează Deutsche Welle.

Despre cooperarea dintre partidul Rusia Unită și formațiunile europene de extremă dreapta, precum AfD sau FPÖ, Putin vorbește în termeni pragmatici. El e  convins că Rusia Unită - al cărui fondator și președinte este de mult timp - vrea să-și consolideze relațiile și cu alte forțe politice: "Încercăm să cooperăm cu cei care își exprimă public dorința de a colabora cu noi".