Președintele rus Vladimir Putin a pledat pentru „restabilirea” unei alianțe cu Europa și pentru a lăsa în urmă „neînțelegerile” și „nemulțumirile” din trecut.

„Doresc să subliniez încă o dată: Rusia susține restabilirea unei cooperări ample cu Europa”, a semnalat Putin, într-un editorial publicat marți de cotidianul german Zeit, preluat de agenția EFE, în ziua în care se împlinesc 80 de ani de la invadarea Uniunii Sovietice de către Germania nazistă.

Într-o lume care se dezvoltă în mod dinamic și se confruntă mereu cu noi provocări și amenințări, „pur și simplu nu ne putem permite să purtăm povara neînțelegerilor, nemulțumirilor, conflictelor și erorilor din trecut”, care reprezintă un obstacol în calea soluționării problemelor actuale, susține liderul de la Kremlin.

„Suntem convinși că trebuie să recunoaștem toate aceste erori și să le corectăm. Obiectivul nostru comun și de netăgăduit este garantarea securității continentului nostru fără linii care divid și a unui spațiu omogen pentru o cooperare în condiții egale și dezvoltarea comună pentru prosperitatea Europei și a lumii întregi”, a enunțat el în articol.

Potrivit lui Putin, istoria postbelică europeană a evidențiat că prosperitatea și securitatea continentului sunt posibile numai prin efortul colectiv al „tuturor țărilor, inclusiv Rusia”.

El a dat asigurări că Rusia este deschisă „unei cooperări corecte și creative”, cum ar fi de exemplu stabilirea unui spațiu comun de cooperare și securitate „de la Atlantic la Pacific”. În acest sens a făcut aluzie la „starea dezastruoasă” în care se află sistemul de securitate european, cu o creștere a tensiunilor și „riscul palpabil al unei curse a înarmării”, și la marile opțiuni pe care le oferă o cooperare, dar care sunt lăsate să scape.

Liderul de la Kremlin subliniază că „reconcilierea istorică” între poporul sovietic și germanii din ambele blocuri și Germania reunificată a jucat un „rol colosal” în conturarea unei Europe capabile să depășească distanțarea și să recâștige încrederea și respectul reciproc după „tragediile europene din prima jumătate a secolului trecut”.

Dar originea „neîncrederii reciproce tot mai mari” în Europa după Războiul Rece este „avansul” NATO către Est, care a început atunci când conducerea sovietică a fost convinsă să-și dea acordul ca Germania reunificată să facă parte din Alianța Nord-Atlantică, notează Putin în editorialul din Zeit.

Or, continuă el, această abordare contrazice poziția Rusiei, aceea că în „logica unei mari Europe unite prin valori și interese comune” ea dorește să stabilească legături cu europenii.

Un exemplu clar al consecințelor acestei „politici agresive” este „tragedia ucraineană din 2014”, în care „Europa a sprijinit în mod activ lovitura de stat din Ucraina”, organizată de SUA și care a provocat „diviziunea internă” și „ieșirea Crimeei” din Ucraina, susține președintele rus în articol.

Cotidianul Zeit amintește cu privire la această poziție că atât guvernul german cât și UE vorbesc despre „încălcarea dreptului internațional” și „anexarea” Crimeei de către Rusia.