Președintele rus a declarat joi, în discursul său despre starea națiunii, că Rusia a început dezvoltarea unei noi generații de rachete, subliniind totuși că nu amenință pe nimeni și nici nu intenționează să atace pe cineva.

Rusia creează cele mai noi sisteme strategice ca răspuns la retragerea SUA din Tratatul Antibalistic (ABM), deoarece SUA nu au venit în întâmpinarea Moscovei în această problemă, a afirmat Vladimir Putin, potrivit agenției de presă TASS, preluată de Agerpres.

"În special, a început faza activă a testelor cu noul sistem de rachete care conține o rachetă intercontinentală grea pe care am numit-o Sarmat. Acest sistem de rachete va înlocui sistemul Voievod creat în perioada URSS. Posibilitățile 'Sarmat' sunt mult mai mari. Numărul și puterea vectorilor de luptă sunt mai mari decât în cazul Voievod. Acest sistem poate fi utilizat în orice condiții și orice situație", a explicat Putin, adăugând că sistemul de apărare antirachetă nu constituie un obstacol pentru noua rachetă.

"Dar nu ne-am limitat la aceasta. Am început să dezvoltăm sisteme care nu utilizează în general o traiectorie balistică. O rachetă de croazieră la joasă altitudine cu o încărcătură nucleară și o traiectorie imprevizibilă este invulnerabilă pentru toate sistemele existente de apărare antirachetă", a afirmat președintele rus.

 

În timpul discursului său, au fost prezentate și imagini de la testele cu sistemul de rachete Sarmat.