Raportul anchetei conduse de procurorul special Robert Mueller referitor la presupusa ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA din 2016 este disponibil online pe site-ul Departamentului de Justiție, într-un format editat.

Raportul, întins pe 448 de pagini, conține numeroase editări pe care Departamentul Justiției le-a considerat necesare în baza legii pentru a proteja informații destinate unui mare juriu, contribuții ale serviciilor de informații care ar putea dezvălui sursele și metodele folosite de acestea, sau alte materiale sensibile, notează Agerpres.

Ministrul american al justiției, William Barr, a declarat joi, într-o conferință de presă, că ancheta condusă de procurorul special Robert Mueller nu a descoperit dovezi că președintele Donald Trump sau membri ai campaniei sale au conspirat împreună cu Rusia în timpul campaniei prezidențiale din 2016, și nici că președintele ar fi obstrucționat investigația.

Și totuși, raportul evidențiază 11 episoade în care Donald Trump sau apropiații săi ar fi acționat pentru oprirea anchetei. Mueller spune că el nu poate concluziona că președintele nu a obstrucționat investigația, dar lasă astfel deschisă ușa Congresului pentru a o face.

Într-una din primele reacții, echipa de avocați a lui Trump a proclamat 'victorie totală pentru președinte', afirmând că rezultatele anchetei arată că Trump a acționat corespunzător atunci când l-a demis pe James Comey, fostul director al FBI.

„Raportul evidențiază ceea ce noi am argumentat de la bun început - că nu există complicitate - că nu există obstrucție. După 17 luni de investigație, mărturii de la circa 500 de martori, emiterea a 2.800 de citații, punerea în executare a aproape 500 de mandate de percheziție, raiduri în zorii zilei, examinarea a peste 1,4 milioane de pagini de documente și cooperarea fără precedent a președintelui, este clar că nu a existat nicio încălcare a legii”, au declarat avocații Rudy Giuliani, Jay Sekulow, Jane Raskin și Martin Raskin, într-un comunicat citat de Reuters.

La rândul său, Mitch McConnell, liderul majorității republicane din Senat, a declarat că „națiunea este norocoasă să aibă un lider experimentat ca Bill Barr în funcție pentru a garanta maxima transparență posibilă, protejând în același timp cu grijă material clasificat”. „La fel ca toți colegii mei, aștept cu nerăbdare să examinez cu atenție raportul”, a adăugat el.

De partea democraților, Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, a notat: „Este clar că ministrul justiției Barr acționează ca avocat personal al lui Trump, nu al Americii. Țara noastră cere și merită transparență totală. De aceea, trebuie să auzim direct de la Mueller”.

Senatoarea Kamala Harris, candidată la viitoarele alegeri primare ale Partidului Democrat, a declarat, la rândul său: „Congresul trebuie să primească acest raport integral, împreună cu toate materialele din anchetă”.

„Ca membru al Comisie pentru serviciile de informații a Senatului, știu că o versiune editată selectiv a raportului nu este suficientă pentru Congres ca să-și îndeplinească responsabilitatea de a întreprinde o analiză semnificativă asupra investigației și a deciziilor luate de oficiali ai administrației Trump în jurul concluziilor sale”, a mai afirmat Kamala Harris.

De altfel, democrații discută deja de o audiere a lui Robert Muelller pentru a clarifica acuzațiiloe de obstrucție, cu toate că Donald Trump consideră că publicarea întregului raport îl exonerează complet.