Între Berlin și Bruxelles se profilează un nou conflict: Guvernul federal a dat în judecată Executivul comunitar, arată Spiegel Online. Miza conflictului este dacă măsurile germane de susținere a sectorului de energii verzi poate fi considerat ajutor de stat sau nu.

Două surse consultate de Spiegel Online au declarat că guvernul german a acționat în judecată Comisia Europeană la Curtea de Justiție din cauza divergențelor de opinie pe marginea așa numitei Legi a Energiilor Regenerabile.

Apoi, informația a fost confirmată de Rainer Baake, secretar de stat în Ministerul Economiei. Contextul este următorul: cearta dintre Berlin și Bruxelles pe tema susținerii energiilor regenerabile durează de câțiva ani deja și se învârte în jurul unei taxe suplimentare pe care cetățenii germani o plătesc odată cu achitarea facturii la energie pentru dezvoltarea sectorului de energii verzi.

Comisia Europeană a catalogat această măsură din lege drept ajutor de stat, ceea ce duce la situația în care Comisia ar avea dreptul să dicteze unele condiții Germaniei. Din perspectiva executivului german însă, amestecul Comisiei ar însemna un climat legislativ nesigur în acest domeniu și un proces de elaborare și aplicare a legii mult mai anevoios.

Dincolo de aceste aspecte, Berlinul respinge fundamental argumentele Comisiei afirmând că nu poate fi vorba de ajutor de stat, dacă susținerea nu vine din bugetul de stat, ci de la cetățeni direct. În următoarele luni, cearta s-ar putea intesifica și mai mult.

Despre comisarul european pentru energie, MIguel Aris Canete, se spune că vrea să armonizeze regulile de producție a energiei electrice din surse regenerabile la nivel european. Pentru nemți asta înseamnă și mai multe restricții. Săptămâna viitoare, Canete este așteptat într-o vizită la comisia parlamentară pentru economie și energie din Bundestag.