Premierul grec, Alexis Tsipras, a confirmat implicit luni seară că plata celor 1,5 miliarde de euro către FMI, prevăzută pentru marți, nu va fi efectuată de țara sa, ale cărei bănci "au fost sufocate", scrie AFP.

"Este posibil ca, după ce au sufocat băncile, creditorii să aștepte plata către FMI ?", s-a întrebat prim-ministrul la postul de televiziune ERT. El a adăugat totuși că, "imediat ce se hotărăsc să renunțe la sufocare, vor fi plătiți", citeaza Agerpres.

 Aproximativ 20.000 de persoane au protestat luni seară, în orașele Atena și Salonic, față de măsurile de austeritate propuse Greciei de creditorii internaționali pentru a continua planul de asistență financiară, în timp ce presa a publicat întrebarea care va fi supusă referendumului.

Manifestanții susțin respingerea, prin referendum, a reformelor propuse de creditorii internaționali, pe care îi acuză de "șantaj".

"Viețile noastre nu aparțin creditorilor!" - se poate citi pe pancartele manifestanților, potrivit Mediafax.

Liderii europeni le-au cerut grecilor să voteze în favoarea măsurilor de austeritate, avertizând că un vot negativ poate duce la excluderea Greciei din zona euro.

Întrebarea care va fi adresată la referendumul programat duminică este următoarea: "Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană și de Fondul Monetar Internațional?"

Prima căsuță pe buletinul de referendum va fi "nu", iar a doua "da".