Marea Britanie a decis expulzarea a 23 de diplomați ruși în contextul crizei generate de atacul atribuit Rusiei asupra unui fost agent rus și fiicei acestuia în orășelul Salisbury. Ambasada Rusiei la Londra spune că decizia e ostilă și nejustificată

UPDATE: „Pe 14 martie, ambasadorul Rusiei, Aleksandr Iakovenko, a fost convocat la Ministerul britanic de Externe și a fost informat că 23 de diplomați au fost declarați personae non gratae. Considerăm total inacceptabilă, nejustificată și cu perspective scurte această acțiune ostilă. Întreaga responsabilitate pentru deteriorarea relațiilor între Rusia și Marea Britanie aparține actualei conduceri a Marii Britanii", a anunțat Ambasada Rusiei la Londra.

++++++++++++++++++++++

Premierul britanic Theresa May a anunțat că 23 de diplomați ruși din Marea Britanie, identificați drept „agenți de informații care nu și-au declarat statutul”, au la dispoziție o săptămână pentru a părăsi țara, transmite Mediafax.

Rusia a negat orice implicare în atacul cu o substanță neurotoxică asupra lui Serghei Skripal, fost agent al serviciilor ruse de spionaj, acuzat de colaborare cu agențiile britanice de informații.

Este cel mai mare număr de diplomați ruși expulzați de Marea Britanie după încheierea războiului rece. Numărul diplomaților ruși acreditați în Marea Britanie era până acum de 59. 

De asemenea, Theresa May a anunțat că Guvernul britanic nu va trimite niciun reprezentant guvernamental oficial la Cupa Mondială de Fotbal Rusia 2018.

Șefa executivului britanic a anunțat și „suspendarea contactelor bilaterale” cu Rusia, transmite Agerpres.

Înainte de anunțul lui May, ambasada rusă la Londra a transmis pe Twitter că orice amenințare de a adopta măsuri punitive va avea consecințe.

Luni seară, premierul May a spus în Parlamentul britanic că atacul a fost comis cu o substanță de uz militar, „cel mai probabil” de către Rusia, și a cerut Moscovei să ofere explicații în termen de 24 de ore.

În replică, Rusia a negat orice implicare și a spus că nu va răspunde solicitării lui May până nu vor primi o mostră a agentului neurotoxic.

Răspunsul Rusiei la solicitarea Londrei de a oferi explicații în cazul Skripal a demonstrat „un dispreț total pentru gravitatea acestor evenimente. Au tratat folosirea unui agent neurotoxic de uz militar în Europa cu sarcasm, dispreț și sfidare”, a spus May miercuri.

Wall Street Journal scrie că Marea Britanie va avea nevoie de sprijinul aliaților săi pentru ca măsurile împotriva Rusiei să fie eficiente. Britanicii au solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a oferi informații actualizate despre atac. De asemenea, ambasadorii NATO urmau să se întrunească miercuri la Bruxelles pentru a discuta situația.