Kremlinul a cerut Occidentului să nu furnizeze arme Ucrainei, în schimbul deblocării porturilor pentru transporturile de cereale - susține Viktor Andrusiv, consilier al ministrului ucrainean de interne.

"Din informațiile mele, rușii au propus următorul model: Occidentul nu ne oferă rachete, ei (rușii, n.r.) se opresc la granițele regiunilor Luhansk și Donețk, după aceea se așează la negocieri, deblochează porturile pentru exportul de cereale și propun noi condiții pentru combustibili" - a explicat Andrusiv.

Într-un mesaj postat duminică pe Telegram, consilierul ministrului ucrainean de interne afirmă că, având în vedere un oarecare succes înregistrat săptămâna trecută pe front, aceste propuneri păreau foarte atractive.

"În plus, adjunctul lui Lavrov (Serghei Lavorv, ministrul rus de externe, n.r.) a declarat că Rusia este pregătită deja să deblocheze porturile și să deschidă coridoare umanitare pentru cereale" - a adăugat Andrusiv.

În același timp, potrivit lui Viktor Andrusiv, partenerii occidentali știu foarte bine că înțelegerile cu Putin sunt inutile atât timp cât acesta încă nu a pierdut. "Prin urmare, sarcina cheie este să îi fie provocată o înfrângere militară în Ucraina. Și abia după aceea se va putea discuta despre formate pașnice" - a concluzionat consilierul ministrului ucrainean de interne.

RBC amintește că Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM) a solicitat recent deschiderea porturilor din Odesa și din alte regiuni ucrainene de la Marea Neagră, blocate acum de flota rusă, pentru a ajuta la soluționarea crizei alimentare care se profilează la nivel mondial.

După declanșarea războiului în Ucraina, Rusia a blocat aproximativ 90 de milioane de tone de cereale în porturile ucrainene. Cerealele respective urmau să ajungă în afara țării.

Sursa: RADOR