Italienii votează vineri pentru sau împotriva reformelor constituționale care ar schimba sistemul bicameral din Parlament, acolo unde senatorii și deputații sunt aproximativ egali ca putere. Tabăra „NU” are un ușor avans în sondaje.

UPDATE

Președintele italian, Sergio Mattarella, i-a cerut, luni seara, premierului Matteo Renzi să își amâne demisia pentru ca Parlamentul să poată adopta bugetul pentru 2017.

Presa italiană îl indică deja pe actualul ministru de Finanțe, Pier Carlo Padoan, drept favorit pentru a-i urma în funcție lui Matteo Renzi, atât timp cât Partidul Democrat va păstra majoritatea parlamentară.

+++

Premierul italian, Matteo Renzi, a anunțat duminică noaptea că luni va prezenta demisia sa președintelui Sergio Mattarella, în urma eșecului de la referendumul privind reforma constituțională.

"Experiența mea de șef al guvernului se oprește aici", a declarat Renzi, după înfrângerea sa la referendumul privind reforma constituțională, precizând că va depune demisia, luni, la finalul unui consiliu de miniștri, transmite AFP.

"Am vrut să tai scaune, dar nu am reușit. Scaunul care cade este cel al meu", a arătat premierul italian.

+++

Reformele constituționale propuse de premierul Matteo Renzi sunt subiectul acestui referendum extrem de controversat, care a divizat în ultimele luni scena politică din Italia. Secțiile de votare s-au deschis deja și se vor închide la ora locală 23:00.

Modificările propuse de guvern au ca scop îndepărtarea legislativului italian de un sistem bicameral perfect, în care puterea senatorilor și a deputaților este aproximativ egală. Premierul Matteo Renzi susține că o asemenea schimbare este necesară pentru a putea să-și ducă la capăt planul de relansare a economiei italiene.

Cei care nu susțin propunerile lui Renzi cred că schimbările constituționale vor concentra mai multă putere politică în mâinile executivului, iar oponenții politici l-au numit pe actualul premier autoritar sau dictator.

Referendumul de dumincă apare după ce guvernul nu a reușit să obțină majoritatea parlamentară de două treimi, necesară pentru ca agenda reformelor constituționale să fie implementată fără plebiscit.

Sondajele de opinie arată că premierul întâmpină mari dificultăți în încercarea de a-i convinge pe italieni să voteze pentru reformele propuse, care ar reduce drastic numărul senatorilor și ar da mai multă putere guvernatorilor locali.

Ultimele sondaje indicau un avans de șapte puncte procentuale pentru tabăra ”NU”, dar premierul Renzi își pune speranțele în cei patru milioane de alegători italieni din diasporă, care vor putea să voteze prin corespondență.

Premierul Matteo Renzi a anunțat că se va retrage de la conducerea executivului dacă italienii resping reformele constituționale. Practic, referendumul este văzut și ca un vot de încredere pentru actuala guvernare, care a eșuat până în acest moment în încercarea de relansare a economiei italiene.