Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, și-a anulat viziat programată în România după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Majestatea Sa, Regele Abdullah al II-lea, și-a anulat vizita programată să înceapă luni în România, în semn de solidaritate cu Ierusalimul", a transmis ministrul de Externe iordanian, potrivit ArabNews.com.

Abdullah al II-lea urma să aibă o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, iar seara urma să ia parte la un dineu organizat la Palatul Cotroceni. A doua zi, regele Iordaniei avea programat un tur al Parlamentului.

Decizia a fost luată după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat duminică, în cadrul Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), că Guvernul de la București va muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ulterior, Dăncilă, care a vorbit în numele Guvernului, a spus că declarația a fost o opinie personală.

Iordania nu este singurul stat deranjat de declarațiile privind relocarea ambasadelor la Ierusalim. Turcia și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu discursurile unor lideri de țară despre relocarea la Ierusalim a ambasadelor lor din Israel rostite duminică la reuniunea AIPAC.

„Suntem îngrijorați de declarațiile iresponsabile făcute de către liderii unor state la conferința anuală a AIPAC, care a avut loc ieri (24 martie) la Washington, în legătură cu relocarea la Ierusalim a ambasadelor lor din Israel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe turc, Hami Aksoy, într-un comunicat.

Acesta a subliniat că relocarea de către orice țară a ambasadei sale la Ierusalim „va reprezenta o încălcare clară a dreptului internațional”.

Purtătorul de cuvânt turc a făcut apel la toate țările „să se conformeze rezoluțiilor ONU în această chestiune, să respecte statutul legal și pe cel istoric al Ierusalimului și să se abțină de la orice acte care ar destabiliza și mai mult regiunea noastră”.

La reuniunea AIPAC, pe lângă premierul Viorica Dăncilă, și președintele Hondurasului a anunțat că își va muta ambasada din Israel la Ierusalim. În prezent, doar SUA și Guatemala au ambasadele din Israel în Ierusalim.

****

Prin declarația de mutare a Ambasadei Israelului de la Tel Aviv la Ierusalim, premierul Viorica Dăncilă va distruge speranțele ca România să fie votată de statele arabe în Consilul de Securitate al ONU, a spus ambasadorul Palestinei în România, Fuad Kokaly.

„Cred că efectele se simt de azi, dar nu este vorba numai de palestinieni, e vorba și de toți arabii. Nu vor accepta un astfel de pas. După cum știți, susținem România pentru că țara dumneavoastră este candidată la Consiliul ONU. Am promis României să o susținem pentru a obține un mandat. Cred că Dăncilă va distruge speranța ca România să devină membră a Consiliului de Securitate", a declarat oficialul, la Realitatea TV.