Un important investitor al rețelelor de socializare Twitter și Facebook are legături cu companii deținute de guvernul rus, care le folosește în afacerile sale mai delicate, scrie Rise Project.

Documente din arhiva #ParadisePapers arată cum VTB Bank, banca Kremlinului, a investit discret 191 de milioane de dolari într-un fond de investiții, DST Global, care ulterior a folosit banii pentru a cumpăra acțiuni la Twitter în 2011. O altă tranzacție arată cum o subsidiară a gigantului energetic Gazprom a finanțat masiv o companie offshore, cu acționariat netrasparent. Aceasta, în asociere cu DST, a făcut o investiție importantă în compania care deține Facebook.

Miliardarul rus Yuri Milner, fondatorul DST Global, și partenerii săi au câștigat de pe urma acestor tranzacții, după ce și-au vândut participațiile.

Nu există nicio dovadă a vreunei influențe pe care Kremlinul ar fi exercitat-o asupra Twitter sau Facebook. Aceste descoperiri vin însă chiar în momentul în care Congresul SUA investighează rolul giganților IT americani în promovarea dezinformărilor Rusiei din timpul campaniei lui Donald Trump pentru Casa Albă.

Investițiile lui Milner în rețelele de socializare erau de notorietate, dar legăturile guvernului rus cu aceste afaceri ies însă abia acum la iveală.

Milner a declarat International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) că investițiile sale în Twitter și Facebook au avut la baza rațiuni economice, fără niciun fel de implicații politice.

Acesta recunoaște că VTB Bank a fost unul din partenerii care au participat la finanțarea investiției pentru cumpărarea acțiunilor Twiter. Explică însă că aportul instituțiilor publice din Rusia se ridică undeva la 5 la sută din valoarea investițiilor companiei sale. Milner a insistat că VTB a fost doar un investitor pasiv în afacerea Twitter. În schimb, Mllner susține că n-a avut cunoștință de legăturile financiare dintre Gazprom și DST Global, fondul său de investiții.

Gazprom este cea mai mare corporație controlată de statul rus, iar VTB, a doua bacă din Rusia, este dirijată, la fel, de guvernul de la Moscova.

Investițiile lor în Facebook și Twitter sunt un subiect sensibil datorită conexiunilor pe care atât gigantul din domeniul energiei, cât și banca le au cu președintele Vladimir Putin și alți oficiali de la Kremlin.

Atât Gazprom, cât și VTB Bank au făcut tranzacții importante în România. Prima exportă gaze masiv aici, prin intermediari, iar a doua este principalul finanțator al acționarilor ruși de la Rafo Onești. Detalii, aici.

Administrația americană a sancționat VTB, în 2014, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia. Atunci, DST Global își vânduse deja acțiunile la Twitter.

Citiți continuarea pe Rise Project.