Rusia a protestat împotriva deciziei Bucureștiului de a interzice unui avion de linie pe ruta Moscova-Chișinău în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să survoleze teritoriul României.

Pentru că aeronava rusă nu a putut survola România deoarece Rogozin se află pe lista sancțiunilor UE, vizita vicepremierului rus, trimis special al președintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, în Republica Moldova nu a putut avea loc, relatează agenția de presă TASS.

Într-un interviu acordat sâmbătă presei ruse, Rogozin a spus: „Răspuns, desigur, va exista. Vom stabili cu exactitate cine a fost spatele acestor decizii la Chișinău, București, Budapesta, Bruxelles. Vom identifica persoanele care au luat aceste decizii. Sancțiunile noastre vor fi pe măsură și foarte punctuale”, a avertizat vicepremierul rus, transmite Agerpres.

Rusia a protestat vineri față de decizia Bucureștiului de a interzice unui avion de linie pe ruta Moscova-Chișinău în care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin să survoleze teritoriul României, calificând aceasta drept o „provocare deliberată, care aduce un prejudiciu serios relațiilor bilaterale”, a declarat vineri Ministerul de Externe rus, citat de agenția de presă TASS.

Vizita vicepremierului Dmitri Rogozin - responsabil de industria apărării din executivul rus - la Chișinău și apoi în Transnistria a eșuat vineri din cauza refuzului României de a permite avionului de pasageri să traverseze spațiul său aerian, notează agenția de presă citată.

Cursei regulate S7-157 pe ruta Moscova-Chișinău i-a fost interzis accesul în spațiul aerian al României de către serviciul de gestionare a traficului aerian pe motiv că la bordul său se afla o „persoană aflată pe lista sancțiunilor” UE. Dmitri Rogozin este unul dintre oficialii ruși care au interdicție de călătorie în Uniunea Europeană încă din mai 2014.

Potrivit aeroportului de la Chișinău, aeronava a fost redirecționată către Minsk, după ce a survolat un timp spațiul aerian al Ungariei. Din capitala belarusă, vicepremierul s-a întors la Moscova cu o cursă Aeroflot.

Într-o primă reacție pe Twitter, Rogozin a acuzat autoritățile române că „i-au pus în pericol pe cei 167 de pasageri ai avionului S7”. „Combustibil era suficient doar până la Minsk. Așteptați răspuns, nemernicilor!”, a amenințat Rogozin.

În această privință, cunoscutul politolog rus Stanislav Belkovski a declarat vineri seara în direct la postul de radio Eho Moskvî că „tocmai Rogozin este cel care a expus pericolului viața pasagerilor pentru că toate s-au întâmplat din cauza prezenței sale la bordul aeronavei”. El a amintit în acest sens de faptul că vicepremierul rus se află pe „lista cu sancțiuni a UE”.

Dmitri Rogozin era așteptat la Chișinău de președintele Igor Dodon, împreună cu care urma să participe la o ceremonie organizată la Tighina, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la lansarea misiunii de menținere a păcii în Transnistria, în 1992. 

De altfel, și Dodon a anunțat că nu mai participă la evenimentele organizate la Tighina după ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin nu a putut să ajungă. Între timp, Guvernul moldovean a afirmat, într-un comunicat, că este o „sărbătoare cu lacrimi în ochi”, pentru care trebui coborâte drapelele în bernă, relatează Unimedia.

„În legătură cu evenimentele provocatoare (…) la adresa delegației din Federația Rusă, împreună cu liderul de la Tiraspol, domnul Vadim Krasnoselski, am hotărît că nu voi participa la evenimentele de la Tighina/Bender. Ne vom întâlni separat, pentru a continua discuțiile privind apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului”, a scris Dodon pe Facebook, potrivit News.ro.

Pe de altă parte, Guvernul moldovean a subliniat, într-un mesaj că această dată e una comemorativă, și nu o sărbătoare. „Aniversarea a 25 de ani de la sfârșitul evenimentelor tragice din anul 1992 de pe Nistru constituie mai degrabă o „sărbătoare cu lacrimi în ochi”, pentru marcarea acestui eveniment mai potrivit ar fi să coborâm drapelele în bernă”, a atras atenția Guvernul.