Presa occidentală continuă să analizeze situația din România, o publicație austriacă notând că România e următorul copil-problemă al Europei. Și Gazeta Wyborcza scrie că România ar putea deveni o democrație iliberală, după modelul polonez și ungar.

"În 2019, România va prelua pentru prima dată Președinția UE. Dar țara amenință să se scufunde într-o mlaștină de corupție și violență", comentează cotidianul austriac Salzburger Nachrichten, într-un articol cu titlul "România e următorul copil-problemă al Europei".

Gazeta Wyborcza analizează criza de la București pe fondul desființării statului de drept în Ungaria și în propria țară. Cotidianul polonez se teme că România ar putea deveni "o democrație illiberală după modelul din  Ungaria sau Polonia". Cât de hotărâți sunt postcomuniștii români (PSD), o arată legile recente care dezincriminează în mare măsură corupția și abuzul îm serviciu. Nu numai regresul pe plan politic, ci și faptul că între trei și cinci milioane de români au emigrat îi amintește publicației poloneze de situația din propria țară.

Publicația economică Hospodářské Noviny din Cehia, preluată de Süddeutsche Zeitung notează că România se confruntă cu aceleași probleme ca și Ungaria și Polonia: "o opoziție slabă și o elită conducătoare care nu se dă în lături de la nimic". România se află la o răscruce de drum, fie se îndreaptă spre un regim autoritar ca în Ungaria, fie își menține orientarea prooccidentală și proamericană.

Frica de închisoare a lui Liviu Dragnea și a altor colegi este una dintre principalele forțe motrice ale postcomuniștilor, iar dorința lor, într-una dintre cele mai sărace țări din UE, este să poată utiliza fondurile de stat. În ciuda protestelor masive din București și din alte orașe, cu o opoziție prea slabă, Prager Blatt crede că postcomunistii români ar putea avea câștig de cauză prin organizarea unui puci în interiorul PSD împotriva lui Dragnea. Nimeni nu poate prezice încotro se va îndrepta  politica românească.