Pentru românii care muncesc și trăiesc în Marea Britanie, dar și pentru cei care iau în calcul această variantă, votul favorabil al britanicilor pentru Brexit, a venit ca o decizie-șoc, care îi va afecta chiar dacă efectele nu vor apărea imediat.

Efectele Brexitului asupra românilor din Marea Britanie și ce se va întâmpla în viitorul apropiat au fost discutate la București la Congresul Românilor de Pretutindeni.

"Este o decizie-șoc, care ne va afecta pe toți care suntem acolo", a declarat Cristina Irimie, reprezentantul organizației Români în UK, în calitate de delegat pentru Marea Britanie la Congresul Românilor de Pretutindeni.

Procesul de ieșire a Marii Britanii din UE este unul ce va dura cel puțin doi ani, timp în care românilor care nu au făcut deja acest lucru le este recomandat să își legalizeze statutul.

"Ceea ce vă pot spune este că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană e un proces care va dura, de aceea este timp suficient pentru românii care sunt în Marea Britanie să își legalizeze statutul", a adăugat ea.

Acest lucru este recomandat deoarece orice cetățean român care lucrează în Marea Britanie cu forme legale nu va fi afectat, deoarece drepturile lui vor continua să existe și post-ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit lui Irimie.

În ceea ce privește comportamentul autorităților române vizavi de Brexit, acesta ar fi momentul în care ar trebui să arate că le pasă de situția românilor din străinătate, este de părere reprezentantul românilor din Marea Britanie.

"Fac apel la autoritățile din România ca acum să învățăm din toate greșelile făcute în trecut, să învățăm să folosim toate canalele posibile, să folosească diplomația, să facă lobby eficient. Avem nevoie de un dialog direct al reprezentanților statului român cu corespondenții britanici", a declarat Irimie.

"Acum este momentul ca autoritățile din România să dea dovadă de responsablitate și să demonstreze prin implicarea lor în această situație că într-adevăr le pasă de situația românilor din străinatate", a adăugat delegatul.

"Cred că trebuie să dăm dovadă de calm, cred că trebuie să acționăm englezește și nu românește, adică să căutăm soluții. Acum este momentul să dăm dovadă că suntem responsabili, să ne unim și să fim foarte perseverenți în informare", consideră reprezentantul organizației Români în UK.

România trebuie să se gândească că extremiștii din Marea Britanie vor utiliza maxim acest moment și că românii din Marea Britanie vor deveni din nou țapul ispășitor.

Potrivit numerelor de asigurare socială emise în Regat, comunitatea românilor din Marea Britanie numără între 400.000 și 500.000 de persoane. Românii s-au bucurat "doar de doi ani" de drepturi egale pe piața muncii din Marea Britanie.