Rusia a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU după atacurile desfășurate de SUA, Marea Britanie și Franța împotriva regimului de la Damasc.

UPDATE 2:

SUA, Franța și Regatul Unit au transmis celorlalte 12 țări membre ale Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluție privind Siria, care se referă la problemele politice, umanitare și legate de armamentul chimic și propune un nou mecanism de anchetă privind utilizarea acestor arme, potrivit unor surse diplomatice, transmite Agerpres.

Conform surselor respective, negocierea textului redactat de Franța urmează să înceapă luni și deocamdată nu s-a propus data unui eventual vot în Consiliu. Una din surse a declarat AFP că Parisul dorește timp suficient pentru „o adevărată negociere”.

UPDATE: Consiliul de Securitate al ONU nu a adoptat proiectul de rezoluție propus sâmbătă de Rusia, care condamna Statele Unite, Franța și Regatul Unit pentru loviturile aeriene din noaptea precedentă asupra unor ținte din Siria.

În favoarea rezoluției au votat doar Rusia, China și Bolivia, alte patru țări s-au abținut, iar opt au votat împotrivă. Pentru adoptarea unei rezoluții a Consiliului sunt necesare nouă voturi din cele 15 și trebuie să nu existe niciun veto din partea unuia din cei cinci membri permanenți - SUA, Rusia, China, Regatul Unit și Franța.

În cursul reuniunii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat îngrijorarea față de operațiunea militară occidentală împotriva Siriei și a cerut respectarea Cartei Națiunilor Unite. 

Statele Unite au transmis că sunt pregătite să declanșeze noi lovituri în cazul unui alt atac chimic în Siria, a avertizat ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, în cadrul reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate.

„Suntem încrezători că am afectat serios programul de armament chimic al Siriei. Suntem pregătiți să menținem această presiune, dacă regimul sirian este suficient de nebun să ne testeze voința”, a declarat Nikki Haley, potrivit Agerpres.

„Dacă regimul sirian folosește din nou acest gaz otrăvitor, Statele Unite sunt pregătite să lovească din nou”, a adăugat ea.

Reprezentantul Rusiei a reproșat celor trei state occidentale că „au călcat în picioare Carta ONU” și că „nu au ieșit din neocolonialism”.

„Agresiunile dumneavoastră agravează situația umanitară” în Siria, a denunțat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, în cadrul reuniunii.

Proiectul de rezoluție, formulat în cinci paragrafe, denunță faptul că intervenția militară occidentală a avut loc în timp ce o misiune a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) se află în Siria pentru a culege elemente despre presupusul atac chimic din 7 aprilie de la Douma.

+++++++++++ Știrea inițială ++++++++++++++++++++ 

„Rusia convoacă o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre acțiunile agresive ale Statelor Unite și aliaților lor”, a precizat Kremlinul într-un comunicat, transmite Agerpres.

De asemenea, Kremlinul a denunțat „cu cea mai mare fermitate” loviturile executate de SUA, Marea Britanie și Franța asupra unor instalații ale regimului sirian.

„Rusia denunță cu cea mai mare fermitate atacul asupra Siriei, unde militari ruși ajută guvernul legitim să lupte împotriva terorismului”, se mai arată în comunicatul Kremlinului.