Rusia desfășoară rachete hipersonice pe o nouă clasă de submarine cu propulsie nucleară, potrivit unui om de afaceri rus, scrie The Hill.

Alexei Rakhmanov, directorul general al companiei guvernamentale ruse United Shipbuilding Corporation (USC), a declarat pentru agenția de stat RIA Novosti că submarinele nucleare din clasa Yasen vor fi echipate cu rachete de croazieră hipersonice Zircon.

„Lucrările în această direcție sunt deja în curs”, a spus Rakhmanov.

Submarinele din clasa Yasen sunt dotate cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară. Submarinele de atac sunt ascunse și au capacități de atac cu rază lungă de acțiune cu rachete de croazieră convenționale.

Adăugarea de rachete hipersonice – cu o viteză de croazieră de cinci ori mai mare decât viteza sunetului sau mai mult, sunt manevrabile în aer – reprezintă o amenințare mai mare pentru aliații occidentali în domeniul maritim.

Racheta hipersonică Zircon este un tip de rachetă de croazieră lansată de o rachetă de rapel sau un jet supersonic înainte ca un motor scramjet să preia controlul, propulsând-o înainte cu fluxul de aer la viteze supersonice.

Rusia a folosit rachete hipersonice, cum ar fi Kinjal, cu un efect devastator, în timpul războiului din Ucraina, dar nu a fost raportată o utilizare a tipului Zircon.SUA sunt într-o cursă de a ajunge din urmă cu Rusia și China în domeniul rachetelor hipersonice, unde Moscova și Beijingul sunt cu mult înainte în desfășurarea armelor.

Washingtonul încă nu a lansat o rachetă hipersonică, dar și-a accelerat ritmul de dezvoltare cu mai multe finanțări în ultimii câțiva ani.

Desfășurarea submarinelor cu propulsie nucleară a reprezentat, de asemenea, un accent special atât pentru Rusia, cât și pentru SUA. La începutul acestui an, președintele Biden a anunțat un acord major cunoscut sub numele de AUKUS, cu Australia și Regatul Unit, pentru a stimula submarinele cu propulsie nucleară pentru Canberra.

Rusia și-a modernizat flota de submarine în ultimii ani și acum se laudă cu 11 submarine cu propulsie nucleară, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor și Neproliferare.Submarinele americane cu propulsie nucleară și înarmate nuclear călătoresc în porturi din întreaga lume,  două dintre ele în acest an, în Coreea de Sud, pe fondul tensiunilor nucleare în creștere cu Coreea de Nord.

Sursa: RADOR