Rusia își consolidează flota. Președintele Vladimir Putin a anunțat, duminica aceasta, că Marina țării sale va adăuga anul acesta 30 de nave noi într-o intervenție la parada navală de la Sankt Petersburg, anunță El Pais.

"Astăzi, Rusia îndeplinește cu încredere sarcinile pe scară largă ale politicii sale maritime naționale și își mărește constant puterea flotei sale. Numai în acest an, 30 de nave de clase diferite se vor alătura componenței sale", a spus Putin într-un discurs transmis în direct la televiziune cu ocazia Zilei Marinei. La parada navală au participat aproape 40 de nave, inclusiv bărci și submarine.

De la o tribună instalată pe unul dintre terasamentele râului Neva, președintele, care a trecut în revistă anterior navele de la bordul unei ambarcațiuni, i-a felicitat pe membrii Marinei și pe toți cetățenii. "Timp de secole, flota noastră a fost și rămâne gardianul indestructibil al granițelor patriei, al mândriei și gloriei sale", a spus Putin.

"De dragul Rusiei, marinarii noștri depun toate eforturile, dau dovadă de adevărat eroism, luptă cu curaj, predcum marii noștri strămoși", a spus președintele, care nu a făcut nicio referire directă la războiul din Ucraina în discursul său.

De asemenea, Putin nu a menționat un nou atac cu dronă asupra Moscovei, ultimul dintr-o serie atribuită guvernului de la Kiev. Ministerul rus al Apărării a descris evenimentul drept "tentativă de atac terorist". O dronă care se îndrepta spre capitală a fost doborâtă la periferia orașului, iar alte două au fost "suprimate de războiul electronic" și s-au prăbușit într-un complex de birouri, a spus ministerul, adăugând că nu au fost răniți.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a publicat pe Telegram că "fațadele a două turnuri de birouri ale orașului au fost ușor deteriorate". Agenția oficială de știri TASS a raportat că aeroportul internațional Vnukovo, care deservește capitala, a fost "închis pentru plecări și sosiri", iar zborurile sale au fost redirecționate către alte orașe. În mai puțin de o oră, operațiunile aeriene au revenit la normal.

Rusia a mai dat asigurări că forțele sale au dejucat un atac nocturn ucrainean, cu 25 de drone, împotriva Crimeei, ocupată ilegal de Moscova din 2014. "Șaisprezece drone ucrainene distruse de focul de apărare aeriană", a spus ministerul, adăugând că nu au fost victime. "Alte nouă drone ucrainene au fost neutralizate cu ajutorul războiului electronic și, fără a lovi ținta, s-au prăbușit în Marea Neagră", a spus Kremlinul. Ucraina și-a afirmat în mai multe rânduri intenția de a recupera Crimeea și, în ultimele săptămâni, și-a intensificat și sporit atacurile asupra acestei peninsule.

Putin nu a introdus invazia Ucrainei lansată în februarie 2022 în discursul său de Ziua Armatei, dar a vorbit despre război cu o zi înainte, după ce s-a întâlnit cu mai mulți lideri africani după încheierea summitului Rusia-Africa, în care mai multe țări de pe acest continent i-au cerut să ia în considerare inițiativele de pace și, de asemenea, să recupereze acordul pentru exportul în siguranță a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. În cadrul unei conferințe de presă, liderul rus a declarat din nou că nu respinge discuțiile de pace privind Ucraina. De asemenea, el și-a exprimat această dispoziție vineri în fața liderilor africani, dar a acuzat Kievul pentru imposibilitatea de a le îndeplini.

"Noi nu respingem [discuțiile]; Pentru ca acest proces să înceapă, trebuie să existe un acord de ambele părți", a spus el, sâmbătă seara.

Putin a asigurat că atât inițiativa de pace africană, cât și cea chineză pot servi drept bază. Dar, referitor la o posibilă încetare a focului, el a declarat: "Armata ucraineană este în ofensivă, atacă, desfășoară o operațiune ofensivă strategică de amploare. Nu putem aplica o încetare a focului atunci când suntem atacați".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins o posibilă încetare a focului, deoarece ar lăsa Rusia să-i controleze aproape o cincime din țară, aflată sub ocupație de la începutul războiului. Președintele rus a asigurat, vineri, că Ucraina a pierdut 415 tancuri și 1.300 de vehicule blindate începând cu 4 iunie, deși niciuna dintre aceste date nu a putut fi verificată independent.

sursa: RADOR