Medici de la spitalul nr. 64 din Moscova, unde opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost transportat duminică de la închisoare, au declarat agenției de presă Interfax că acesta a fost diagnosticat cu "urticarie".

'Navalnîi a fost adus la Camera de urgență în jurul orei (locale) 11:00. El a fost examinat de un medic terapeut care i-a pus un diagnostic preliminar - «reacție alergică generalizată de angioedem, un tip de urticarie»'', a declarat pentru BBC în limba rusă medicul terapeut Eldar Kazahmedov.

Potrivit acestuia, opozantul rus a fost consultat ulterior de către imunologul-alergolog-șef de la Moscova, care l-a diagnosticat pe Navalnîi cu "dermatită în zona feței și angioedem (inflamație) în zona periorbitală", ceea ce a condus la umflături și erupții cutanate pe față, relatează Agerpres.

Medicul citat a mai spus că starea de sănătate a lui Navalnîi s-a ameliorat, iar luni se va decide dacă va fi sau nu externat pentru a fi dus la închisoare.

Conform unui medic care l-a tratat în trecut pe Navalnîi și a avut o întâlnire scurtă cu el, simptomele prezentate de acesta ar putea acredita teza unei otrăviri, relatează Reuters și BBC în limba rusă.

"Nu poate fi exclusă versiunea ca pielea și mucoasa să fi fost otrăvite cu o substanță chimică necunoscută în urma intervenției unui terț", a scris medicul-oftalmolog Anastasia Vasilieva pe Facebook.

Ea, împreună cu încă un medic, a putut să-l vadă pe Navalnîi duminică după-amiază, și susține câ tabloul clinic nu corespunde cu o reacție alergică. Cei doi l-au putut examina rapid, întrucât li s-a spus să plece de către gărzile de securitate care asigură paza lui Navalnîi în spital.

Navalnîi se află de săptămână trecută în închisoare, pentru lansarea unui apel la organizarea unei manifestații la Moscova - neautorizate - pentru a protesta față de refuzul puterii de a permite candidaților opoziției să participe la alegerile municipale din capitala rusă, preconizate să aibă loc la 8 septembrie.