Ambasadorul rus Serghey Kislyak a părăsit Statele Unite, sâmbătă, chiar după ce presa a scris că acesta a avut întâlniri repetate în care a discutat despre campania lui Trump cu procurorul general al SUA, Jeff Sessions, scrie presa internațională.

update Ginerele președintelui american Donald Trump și consilier la Casa Albă, Jared Kushner, a afirmat, luni, într-o declarație adresată parlamentarilor americani, că nu a complotat cu Rusia și nu a încercat să aibă un canal de comunicare secret cu Moscova, transmit Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Mai mult, Kushner a descris întâlnirile cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak, și cu alți oficiali ruși ca făcând parte din sarcinile sale normale, întrucât în echipa de campanie a lui Trump el se ocupa de relațiile cu guvernele străine.

''Nu am complotat și nici nu știu pe altcineva din campanie care să fi complotat cu vreun guvern străin. Nu am avut legături neadecvate. Nu m-am bazat pe fonduri ruse pentru a-mi finanța activitățile de afaceri din sectorul privat'', a transmis Kushner, care a precizat că a avut "probabil probabil patru întâlniri cu reprezentanți ruși" în timpul campaniei electorale dinaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite, din noiembrie 2016, și în perioada de tranziție de după victoria lui Donald Trump în acest scrutin, potrivit surselor citate.

Asemenea lui Jeff Session, Kushner l-a întâlnit pe ambasadorul Serghey Kislyak la evenimentul de la Hotel Mayflower din Washington, potrivit Washington Post.

Kushner a declarat că a fost prezentat lui Kislyak și altor trei ambasadori de către Dimitri Simes, editorul unei reviste de politică externă care găzduia evenimentul, la o recepție deținută chiar înaintea acestuia.

Un purtător de cuvânt al lui Kushner a negat anterior că cei doi s-au întâlnit la acel eveniment, în timp ce un al doilea purtător de cuvânt a declarat luni că declarația nu contrazice negația anterioară, deoarece cei doi s-au întâlnit la o recepție, nu unu-la-unu.

***

Sergey Kislyak părăsește postul de ambasador la Washington după aproape 10 ani, dar, cu toate că acesta a plecat în aceeași zi în care Washington Post a relatat că ambasadorul rus a avut cel puțin două întâlniri cu actualul Procuror General al Statelor Unite, Jeff Sessions, în care a discutat subiecte de țin de campania republicană, pe care mai apoi le-a dezvăluit superiorilor săi de la Moscova, schimbarea nu este tocmai neașteptată.

Plecarea lui Kislyak a fost anunțată luna trecută, purtătoarea de cuvânt a ministrului de Externe rus Maria Zakharova declarând atunci că această mișcare a fost planificată de mai multe luni, potrivit CNN.

"Schimbarea unui ambasador, mai ales într-o țară majoră, este o chestiune de cel puțin un an. Totul este planificat în avans, mai ales când un ambasador a lucrat mult timp acolo", a spus Zaharova.

Schimbarea este speculată a veni pe fondul faptului că Kislyak devenise toxic, după cum comentează El Pais, citat de Agerpres, care notează că administrația președintelui american Donald Trump, despre care se crede că este mult prea apropiat de Rusia, a suferit din cauza lui.

Sergey Kislyak a fost acuzat că a avut discuții atât cu Michael Flynn, fostul consilier pe probleme de securitate națională, cât și cu procurorul general al SUA, Jeff Sessions, care, la audierile de confirmare în Senat, a negat că se întâlnise de două ori cu ambasadorul rus în timpul campaniei electorale. De asemenea, ambasadorul rus s-ar fi întâlnit chiar și cu ginerele președintelui, Jared Kushner.

În martie, CNN a scris că Kislyak este considerat de către serviciile de informații americane ca fiind unul dintre spionii de top ai Rusiei și ofițerii de spionaj din Washington, citând oficiali guvernamentali americani. Ministerul rus al Afacerilor Externe a respins cu tărie afirmațiile.

În vârstă de 66 de ani, Kislyak s-a antrenat ca inginer în URSS înainte de a se alătura Ministerului de Externe în 1977. Prima sa îndatorire a fost ca trimis în Statele Unite, între 1985 și 1989, unde s-a specializat în controlul armamentului. Kislyak a fost ulterior ambasador al Rusiei la NATO și ministru adjunct de Externe. El a început să servească drept ambasador al Rusiei la Washington cu puțin timp înainte de alegerea președintelui Barack Obama.

Presa rusă scrie că înlocuitorul lui Kislyak va fi Anatoly Antonov, care, de altfel, a fost aprobat de comisia de Afaceri Externe a Parlamentului rus din luna mai. Anatov a fost ministru adjunct al Afacerilor Externe ale Rusiei și ministru adjunct al Apărării.