Protestele din Rusia sunt reflectate pe larg în presa germană. Sub titlul ”Trezirea din somn”, Spiegel Online notează că după cinci ani de liniște în Rusia au avut loc din nou proteste în marile orașe.

”Tinerii au ieșit pentru a demonstra împotriva unui sistem corupt. Ei nu cunosc încă frica”, se arată într-un comentariu al publicației germane.

”Duminică, Rusia s-a trezit dintr-un somn adânc. Cinci ani a durat acest somn – de la protestele din 2011-2012. Unii dintre participanții la protestul din 6 mai 2012 (”Marșul milioanelor”, una dintre cele mai mari demonstrații din Rusia, din 1990 încoace – n.r.) sunt încă în închisoare. Din acea zi a fost liniște pe străzile Rusiei”, scrie Spiegel Online, amintind că în ultimii cinci ani situația din Rusia s-a schimbat foarte mult: au apărut noi legi restrictive, libertatea presei a fost restrânsă, disidenții sunt și mai marginalizați decât înainte, iar sărăcia a crescut.

Publicația subliniază că cei care au ieșit în stradă sunt tineri, care nu știu încă ce e teama de regim și nu au fost atinși de dezamăgirea resimțită de cei mai în vârstă după eșecul ultimelor proteste.

Welt Online remarcă faptul că protestele au avut loc pe toată întinderea Rusiei, inclusiv în orașe din Munții Urali și Orientul Îndepărtat Rus, amintind că există neconcordanțe între numărul mare de protestatari anunțat de organizatori și cifrele mai mici comunicate de poliție. 

De asemenea, organizația OVD-Info susține că în Moscova au fost reținute peste 800 de persoane, în timp ce agenția Tass, citând surse din poliție, relatează că au fost reținut circa 500 de demonstranți.

Protestele au fost declanșate de acuzațiile la adresa premierului Dmitri Medvedev. Liderul opoziției Alexei Navalnîi susține că acesta controlează, printr-o rețea opacă de organizații non-guvernamentale, un imperiu imobiliar. Un video care prezintă pe scurt informații în acest sens și care a fost postat pe YouTube a fost vizionat de peste 12 milioane de ori, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Publicația economică Handelsblatt scrie despre embargoul din media oficială. Publicațiile controlate de Kremlin nu au scris nimic de proteste până duminică după-amiază, singurele informații apărând pe rețelele de socialiazare. 

”Revoltă împotriva lui Putin!”, titrează și tabloidul Bild, subliniind faptul că protestele au devenit violente odată cu intervenția forțelor de ordine. Polițiștii au reținut inclusiv un jurnalist britanic Alec Luhn. În timp ce se afla într-o dubă a poliției, Luhn a scris pe Twitter că a fost reținut în pofida faptului că le-a spus polițiștilor că este jurnalist.  

Alec Luhn a fost ”săltat” după ce a fotografiat momentul în care polițiștii rețineau un participant la protestele din Moscova. 

Tot pe Twitter, jurnalistul a relatat ”pățaniile” cu polițiștii ruși, care l-au acuzat că a strigat sloganuri împotriva autorităților la protest, lucru pe care Luhn îl neagă.

”Poate ești acuzat că l-ai ucis pe Kennedy”, i-a spus un polițist atunci când l-a întrebat de ce este reținut. 

Jurnalistul a fost eliberat după cinci ore și jumătate, fiind acuzat că a participat la o demonstrație neautorizată, deși le-a arătat polițiștilor legitimația de presă.