Serviciile de securitate din Rusia au avertizat că servicii străine pregătesc atacuri cibernetice împotriva sistemului financiar rus. În ultimul an, hackerii ruși au fost acuzați că ar fi în spatele mai multor atacuri informatice, din SUA și Europa.

Nu mai departe de marți, serviciul german de securitate a avertizat că există indicii privind posibile atacuri cibernetice rusești înainte de alegerile din 2017, cu scopul de a provoca incertitudine pe scena politică din Germania.

Însă, hackerii ruși sunt suspectați și de spargerea serverelor de email ale Partidului Democrat din SUA și publicarea unor mailuri despre campania lui Hillary Clinton. De asemenea, hackeri de origine rusă au spart serverele Agenției Mondiale Antidoping, după ce mai mulți atleți ruși au fost suspendați pentru dopaj.

Acum a venit rândul Rusiei să pretindă că este vizată de atacuri informatice.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a denunțat vineri faptul că servicii secrete străine pregătesc atacuri cibernetice începând cu data de 5 decembrie, cu scopul de a destabiliza sistemul financiar rus, transmite EFE, potrivit Agerpres.

„S-a stabilit că serverele și centrele de comandă pentru lansarea de atacuri cibernetice se află pe teritoriul Olandei și aparțin companiei ucrainene BlazingFast”, a menționat FSB într-un comunicat.

Potrivit notei oficiale, ofensiva cibernetică prevede trimiterea masivă de SMS-uri și publicarea de mesaje provocatoare în rețelele sociale despre „o criză a sistemului financiar și de credit din Rusia, despre falimente și revocarea licențelor mai multor bănci importante la nivel național și regional”. „Aceste acțiuni sunt planificate împotriva a zeci de orașe din Federația Rusă”, a semnalat FSB, care a insistat că a adoptat „toate măsurile necesare pentru a neutraliza amenințările la adresa securității economice și informatice a țării”.

Atacuri în Germania

Asupra Deutsche Telekom a fost lansat, luni, un atac cibernetic puternic, de origine nedeterminată, în urma căruia circa 900.000 de clienți ai operatorului german au avut probleme privind accesul la Internet. Oficiul Federal German pentru Securitate Informatică a anunțat că atacul a vizat și rețelele securizate ale Guvernului de la Berlin, dar a fost contracarat cu succes.

Șeful BND, serviciul secret al Germaniei, a declarat într-un interviu publicat marți că există indicii privind atacuri cibernetice ce ar putea fi lansate din Rusia, pentru a provoca incertitudine politică. De asemenea, serviciul secret se pregătește și de campanii de dezinformare. „Europa este ținta centrală a acestor încercări de destabilizare și, în mod special, Germania”, a avertizat șeful serviciilor secrete germane.

În ceea ce privește suspiciunile potrivit cărora hackerii ruși s-ar fi aflat în spatele atacului cibernetic asupra campaniei lui Hillary Clinton, șeful BND a explicat că există indicii în acest sens, dar este dificil de dovedit implicarea statului rus.

Cu toate acestea, democrații americani au acuzat Rusia de orchestrarea unei campanii pentru influențarea rezultatului alegerilor din SUA.