Salariile minime au crescut, anul trecut, în majoritatea țărilor UE, într-un efort de a redresa dumpingul social, potrivit unei noi cercetări, scrie EurActiv.com.

Potrivit unui nou raport, publicat de Eurofound, Fundația Europeană pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și a condițiilor de muncă, a existat un impuls în nivelul minim al salariilor în 2016.

Pentru o lungă perioadă, ideea unui salariu minim european nu a fost un punct prioritar în politica UE. Acum, însă, este în centrul atenției. Pentru a combate inegalitatea și sărăcia, Comisia Europeană a împins toate statele membre să introducă salarii minime pentru lucrătorii lor.

"Ar trebui să existe un salariu minim în fiecare țară a Uniunii Europene", a declarat Jean-Claude Juncker, într-o conferință privind drepturile sociale, luna trecută la Bruxelles, adăugând că cei care caută de lucru ar trebui să aibă, de asemenea, un nivel minim garantat de venit.

Cu toate acestea, din cele 28 de state membre, doar 22 utilizează schema. În Austria, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia, nivelul salariului minim este stabilit în acordurile colective sectoriale.

Pe parcursul anului trecut, creșterea salariului minim s-a accelerat, iar cele mai mari câștiguri au fost în noile state membre ale Uniunii Europene.

În ciuda convergenței generale dintre cele 22 de țări ale UE care utilizează sistemul, diferențe rămân evidente, potrivit Eurofound. Un muncitor pe salariul minim câștigă 1,999 de euro pe lună în Luxemburg, în comparație cu doar 235 de euro în Bulgaria.

România, Ungaria și Republica Cehă au înregistrat cele mai mari creșteri, continuând o tendință de șapte ani de creștere consistentă în aceste țări, deși au pornit de la niveluri foarte scăzute.

Beneficiile revenirii la o creștere economică sunt clare pentru lucrătorii cu salarii mici în majoritatea statelor membre, iar doar Grecia a înregistrat un salariu minim mai mic în 2017 decât în ​​2010.

De asemenea, alți factori, cum ar fi standardele de viață și costurile variază la nivelul UE, la fel ca nivelurile de șomaj.

Juncker a explicat luna trecută că un salariu minim european este important în lupta împotriva dumpingului social.

Dumpingul social implică subcotarea sistemului social al unei țări pentru a reduce costul forței de muncă. În multe cazuri, acest lucru înseamnă transferul producției în țările cu salarii mai mici, dar poate implica, de asemenea, angajarea lucrătorilor detașați, în condițiile din țara lor de origine sau migranții care sunt pregătiți să lucreze pentru salarii mai mici.

Deputații europeni s-au încălzit la ideea unui salariu minim raportat la 60% din venitul mediu într-o rezoluție privind dumpingul social, anul trecut.

Există o tendință spre o fuziune treptată a nivelurilor minime salariale în Europa. Recent, a existat o revenire la o mai mare colaborare în stabilirea salariilor minime într-un număr de state membre, cu intrarea partenerilor sociali și comitetelor de experți. Cu toate acestea, există încă un drum lung de parcurs.

Deși Comisia a restricționat controlul asupra politicii sociale, este gata să se confrunte cu nedreptățile sociale și economice în întreaga Uniune a celor 28 națiuni.

Executivul își va prezenta propunerile de reformă în săptămânile următoare, înainte de summitul de la Roma, de pe 25 martie, unde se va sărbători cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, care a pus bazele Uniunii Europene de astăzi.