Statele Unite și aliații săi au anunțat, inițial, sancțiuni prudente la adresa Rusiei, după ordinul președintelui Vladimir Putin de a desfășura trupe ruse în două zone separatiste din Ucraina.

"Plănuim să anunțăm marți noi sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la deciziile și acțiunile Moscovei de luni. Ne coordonăm cu aliații și partenerii noștri pentru acest anunț", a declarat luni pentru AFP un purtător de cuvânt al Casei Albe, scrie Agerpres.

Statele Unite au dezvăluit luni primele sancțiuni limitate după ce Moscova a recunoscut independența regiunilor separatiste din Ucraina și a anunțat trimiterea forțelor ruse de "menținere a păcii" în aceste teritorii.

Ca răspuns, președintele Joe Biden a emis un ordin executiv care interzice orice nouă investiție, schimb comercial sau finanțare de către americani către, dinspre sau în interiorul regiunilor pro-ruse Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei.

Joe Biden l-a informat pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre aceste măsuri, reafirmând "angajamentul Statelor Unite" la respectarea "integrității teritoriale a Ucrainei", potrivit Casei Albe.

Dar un înalt responsabil al administrației americane a părut să semene îndoieli în legătură cu fermitatea Statelor Unite atunci când trupele ruse vor intra în aceste teritorii, așa cum le-a dat ordin Vladimir Putin.

"Vom urmări foarte îndeaproape ce fac în orele și zilele următoare. Iar răspunsul nostru va corespunde acțiunilor lor", a spus el, amintind că forțele ruse operează în secret în Donbas de opt ani.

Forțe ruse care intră în Donbas nu ar fi ceva nou", a adăugat el, fără a menționa faptul că trupele ruse ar trece peste o frontieră recunoscută internațional pentru a merge în această regiune separatistă.

Washingtonul își va continua eforturile diplomatice "atât timp cât tancurile rusești nu vor fi în mișcare", a precizat acest înalt oficial sub protecția anonimatului.

Cele două teritorii separatiste Donețk și Lugansk au deja relații extrem de limitate cu Statele Unite. Dar aceste sancțiuni anunță o nouă fază în ceea ce ar putea deveni în curând cea mai periculoasă confruntare dintre Occident și Moscova de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

"Alte măsuri" vor fi dezvăluite marți, a spus responsabilul american, fără a oferi alte detalii.

În paralel, Uniunea Europeană a făcut cunoscut că îi va sancționa "pe cei care sunt implicați" în decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște independența acestor teritorii ucrainene.

Premierul britanic Boris Johnson a promis și el sancțiuni "importante".

Anunțul lui Vladimir Putin a fost făcut într-un moment în care occidentalii avertizează asupra iminentei invazii a Ucrainei, la frontierele căreia, potrivit Washingtonului, peste 150.000 de militari ruși așteaptă de săptămâni întregi.

Casa Albă a ținut să sublinieze că sancțiunile anunțate luni sunt "distincte" și "se vor adăuga" măsurilor economice "rapide și severe" pregătite de Washington și aliații săi în cazul unei invazii.

Aceste sancțiuni ar face din Moscova un "paria pentru comunitatea internațională", a avertizat vineri un înalt responsabil al executivului american.

Rusia ar fi "izolată de piețele financiare globale și lipsită de cele mai sofisticate aporturi tehnologice", a amenințat el.

Washingtonul a afirmat în repetate rânduri că gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania pe mare, nu va intra în funcțiune dacă Moscova va ataca Ucraina.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit o parte dintre sancțiunile pregătite de UE pentru o eventuală invazie a Ucrainei, susținând că Rusia i-ar fi, în principiu, tăiat accesul pe piețele financiare internaționale și ar fi interzise schimburile cu produse din UE „de care Rusia are nevoie urgentă pentru a-și moderniza și diversifica economia, acolo unde suntem dominanți la nivel mondial și ei nu au înlocuitor”.

Și la nivelul UE sunt anunțate marți întruniri pentru a decide asupra sancțiunilor.