Trei miliarde de euro primește Turcia din partea UE pentru a face față crizei refugiaților. Premierul Ahmet Davutoglu spune că, probabil, această sumă nu va fi suficientă.

Uniunea Europeană a promis Turcia trei miliarde de euro pentru refugiații sirieni aflați în taberele din această țară. În schimb, Ankara trebuie să împiedice plecarea spre UE a refugiaților. Deși în cadrul Uniunii Europene există controverse privind sursa de finanțare pentru această sumă, premierul turc Ahmet Davutoglu anunță noi pretenții financiare.

"Trei miliarde de euro sunt doar pentru a arăta voința politică privind împărțirea poverii", a declarat șeful guvernului de la Ankara, într-un interviu acordat DPA.

"Nu cerșim bani de la UE. Dar dacă există un angajament serios privind împărțirea poverii, atunci trebuie să ne așezăm la masă și să vorbim despre toate detaliile crizei", a spus oficialul turc.

El a susținut că, până acum, Turcia a cheltuit aproape zece miliarde de euro pentru refugiați. "Turcia este țara cel mai mult afectată", a mai spus premierul.

Davutoglu respinge criticile la adresa autorităților turce

Davutoglu și membrii Cabinetului său se află la Berlin pentru consultări cu Guvernul german. Pe agendă: criza refugiaților, dar și consecințele atentatului terorist de la Istanbul de săptămâna trecută, în care și-au pierdut viața zece cetățeni germani.

"Vreau să prezint încă o dată vizitatorilor germani și familiilor lor condoleanțele mele și ale celor 78 de milioane de turci”, a declarat Davutoglu. El a promis că va comunica serviciilor secrete germane toate informațiile privind atentatul din Sultanahmet.

Pe de altă parte, el a respins criticile la adresa stilului autoritar al președintelui Recep Tayyip Erdogan. "Dacă va exista ceva care să restricționeze libertatea de exprimare în Turcia, voi fi primul care mă voi opune", a declarat premierul turc.

Consultările între guvernele celor două țări sunt un fel de "preludiu” pentru lansarea unui parteneriat strâns, notează Spiegel Online. Până de curând, Turcia era văzută de politicienii UE ca o paria, dar după izbucnirea crizei refugiaților pare posibilă, din nou, o aderare la spațiul comunitar.

De ce are nevoie Germania de ajutorul Turciei în criza refugiaților

Guvernul de la Berlin are nevoie de Turcia în condițiile în care și-a propus să reducă "în mod semnificativ" numărul refugiaților care ajung în Germania.

O încheiere a războiului din Siria nu se întrevede momentan. Nici o distribuire echitabilă a refugiaților între țările europene. Ba mai mult, Austria a introdus un plafon anual pentru solicitanți de azil, până în 2019. Asta în timp ce pe ruta balcanică vin în continuare mii de refugiați, în pofida frigului.

Cum în Turcia se află cei mai mulți refugiați sirieni – 2,2 milioane, Merkel speră că președintele Recep Tayyip Erdogan și prim-ministrul Davutoglu vor face mai multe eforturi pentru a-i păstra pe aceștia în țară.

În prezent, cea mai importantă rută este din Turcia către Grecia, prin Marea Egee. Dacă refugiații reușesc să se urce într-o ambarcațiune, sunt destul de greu de trimis înapoi în Turcia. Nici măcar Frontex nu prea are ce face, decât să-i escorteze în porturile grecești. Turcia ar trebui să-i oprească, dar acest lucru este aproape imposibil, dat fiind că are o coastă de 2.000 de kilometri lungime.

Ar fi complicat, chiar și în condițiile în care Guvernul de la Ankara ar decide să trimită numeroși soldați pentru a păzi frontiera maritimă. Traficanții vor ști cum să se strecoare neobservați. În concluzie, Turcia poate doar să reducă migrația spre Europa, nu s-o împiedice.

În fața criticilor tot mai mari, Angela Merkel este nevoită să reducă numărul refugiaților. Pentru asta are nevoie de Turcia, iar Erdogan știe asta, astfel că își permite să ceară mai mult. Și nu e vorba doar de bani și de liberalizarea vizelor.

Liderul de la Ankara vrea liniște. Armata sa poartă un război împotriva kurzilor, în sud-estul țării. Recent, 27 de cadre universitare au fost arestate după ce au cerut negocieri de pace. Redactorul-șef al cotidianul Cumhuriyet, Can Dündar, este de luni de zile în închisoare, pentru că a scris despre armele livrate islamiștilor din Siria de către serviciile secrete turce.

Dar Guvernul german a tăcut, de teamă să nu supere Turcia.