Recep Tayyip Erdogan, care conduce Turcia de două decenii, pare să înceapă să se confrunte cu primele semne de rebeliune, scrie ziarul portughez Jornal de Notícias.

Partidul Popular Republican (CHP, social-democrat), principala formațiune de opoziție, a câștigat în mod clar alegerile locale. Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, islamic și conservator), al lui Erdogan, a recunoscut înfrângerea. Explicația poate să rezide într-un factor foarte simplu: turcii se simt mai săraci. Cu alte cuvinte, nu există o autocrație imună la contestare atunci când  mâncarea lipsește de pe masă.

Turcia se confruntă de câțiva ani cu o inflație excesiv de mare și, potrivit datelor oficiale, prețurile continuă să crească cu 67% pe an. Există cel puțin două moduri de a privi problema. Viziunea populistă echivalează inflația ridicată cu un fitil care aprinde cererile pentru o mai bună redistribuire a bogăției. Alternativ, există o viziune axată pe "capturarea statului", liderii fiind învinuiți că nu sunt în stare să mențină puterea de cumpărare a cetățenilor, în ciuda controlului pe care îl dețin asupra întregii mașinării de stat. Erdogan este penalizat de cele două viziuni ale alegătorilor turci.

Primarul Istanbulului Ekrem Imamoglu, care a fost reales la alegerile de duminică, este imaginea speranței opoziției pentru alegerile prezidențiale din 2028. Viziunea sa mai laică asupra politicii ar putea ajuta țara să iasă dintr-o contradicție.

Turcia se identifică drept occidentală doar în sens militar-strategic, ceea ce nu implică apartenența la Occident în termeni politico-ideologici. Erdogan a arătat cum liderii care se opun valorilor liberale și democratice pot îmbrățișa, chiar și așa, atlantismul. Preambulul tratatului fondator al NATO afirmă următorul lucru: "Hotărâți să apere libertatea, moștenirea comună și civilizația popoarelor lor, pe baza principiilor democrației, libertăților individuale și respectului pentru lege (...)".

sursa: RADOR RADIO ROMANIA