Cancelarul german Olaf Scholz a criticat decizia președintelui rus Vladimir Putin de a continua „un război foarte brutal” în Ucraina, numind-o „o abordare imperialistă”.

Uniunea Europeană și SUA coordonează o inițiativă de scădere a prețurilor la combustibili în întreaga lume, îndemnând țările să își crească producția de petrol și gaze, a declarat Olaf Scholz într-un interviu acordat marți Deutsche Welle, la Johannesburg, Africa de Sud.

Cancelarul german face un turneu în Africa, prilej pentru a discuta cu mai mulți lideri africani despre efectele războiului din Ucraina.

Scholz a declarat că rușii deja „suferă” din cauza războiului.

Cancelarul a criticat decizia președintelui rus Vladimir Putin de a continua „un război foarte brutal” în Ucraina, numind-o „o abordare imperialistă”.

El a precizat că i-a spus lui Putin că războiul „nu va duce la un rezultat bun” pentru Rusia.

Scholz a adăugat că sancțiunile internaționale afectează puternic dezvoltarea economică a Rusiei și vor avea efecte de durată.

După ce războiul din Ucraina și sancțiunile asupra importurilor rusești de energie au  contribuit la o creștere a prețurilor globale la combustibil, Scholz a afirmat că SUA și UE cooperează pentru a reduce costurile.

Scholz a spus că nu e fezabilă subvenționarea pentru a ține prețurile scăzute, ci ar fi necesară o creștere a aprovizionării cu combustibil.

„Discutăm acum cu toate țările producătoare de petrol și gaze și încercăm să le convingă să-și crească capacitățile de producție, deoarece acest lucru ar ajuta piața mondială”, a adăugat el. 

+++

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile și va decide dacă acest lucru este necesar, dar se va concentra pe dezvoltarea relațiilor cu China, informează Reuters.

Lavrov susține că țările occidentale au îmbrățișat rusofobia după invadarea Ucrainei - descrisă de Rusia ca „operațiune militară specială” - , iar Rusia lucrează pentru a înlocui mărfurile importate din țările occidentale. În viitor, Rusia intenționează să se bazeze doar pe țări „de încredere”, care nu au obligații față de Occident.

+++

La trei luni de la invadarea Ucrainei de Rusia, președintele Volodimir Zelenski a postat marți, pe Facebook, un mesaj în care le mulțumește tuturor celor care luptă pentru independența Ucrainei: „Cineva ne-a dat doar trei zile, iar noi am îndurat trei luni curajoase, victorioase, eroice și continuăm să luptăm pentru libertatea și independența noastră. Sunt recunoscător tuturor celor care fac totul pentru victorie”.

+++

Cadavrele a aproximativ 200 de persoane au fost găsite sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale din Mariupol, conform autorităților locale. Petro Andriuschenko, consilier al primarului orașului, a precizat că trupurile neînsuflețite au fost găsite la subsolul unei clădiri de pe Bulevardul Miru din Mariupol.

De la începutul războiului, pe 24 februarie, cel puțin 234 de copii au fost uciși, iar alți 433 au fost răniți, a anunțat marți Procuratura Generală a Ucrainei. Cifrele nu includ victimele din zonele în care au loc lupte și din zonele ocupate de ruși.

+++

Uniunea Europeană va conveni probabil asupra un embargo privind importurilor de petrol rusești „în câteva zile”, a declarat penru ZDF ministrul german al economiei, Robert Habeck. 

El a explicat că un embargo nu va slăbi automat Kremlinul, deoarece prețurile în creștere îi permit să obțină mai multe venituri în timp ce vinde volume mai mici de petrol. S-a luat în considerare să nu se mai plătească „orice preț” pentru petrol, ci să se convină asupra limitelor superioare.

Noile sancțiuni propuse de UE, inclusiv embargoul asupra petrolului rusesc, nu ar trebui discutate la summitul liderilor europeni de săptămâna viitoare, i-a scris premierul ungar Viktor Orban președintelui Consiliului European Charles Michel. În scrisoare, datată din 23 mai și obținută de Reuters, Orban scrie că este puțin probabil să se găsească o soluție până atunci și că Ungaria nu este în măsură să accepte sancțiunile propuse de UE până când nu vor fi rezolvate toate problemele restante.