Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg se va întâlni luni, la Bruxelles, cu ministrul de externe britanic Boris Johnson pentru a discuta despre atacul cu agent neurotoxic asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia.

Otrăvirea lui Skripal - despre care NATO a afirmat că este prima utilizare în scop ofensiv a unui gaz neurotoxic de pe teritoriul alianței - este „inacceptabil” și „nu își are locul în lumea civilizată”, a spus Stoltenberg, conform Agerpres.

„Atacul din Salisbury a avut loc pe fundalul unui model nesăbuit de comportament al Rusiei de-a lungul multor ani”, a adăugat Stoltenberg, referindu-se la anexarea peninsulei Crimeea, susținerea separatiștilor din estul Ucrainei, prezența militară rusă în Georgia și Republica Moldova, amestecul în vestul Balcanilor și „încercările de a submina alegeri și instituții democratice”.

Rusia a negat implicarea în otrăvirea fostului colonel GRU (Serviciul de informații al armatei ruse), Serghei Skripal, și a fiicei sale Iulia. Cei doi au fost găsiți la 4 martie în stare de inconștiență pe o bancă din apropierea unui centru comercial din orașul Salisbury, în sud-vestul Angliei.

De atunci, tatăl și fiica se află spitalizați în stare critică, în timp ce un polițist, care le-a venit în ajutor, este în stare gravă.