Klaus Iohannis a anunțat joi că săptămâna viitoare va fi convocată o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru a discuta despre situația din zona Mării Negre.

"Voi convoca pe săptămâna viitoare o ședință a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră și acumulării de trupe pe granița de est a Ucrainei. Nu vreau să intru în foarte multe detalii de tip militar, dar vreau să îi asigur pe români că noi suntem pe fază", a declarat joi președintele Klaus Iohannis, la finalul vizitei la Parcul Natural Văcărești, cu ocazia Zilei Pământului.

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării va avea loc marți, 27 aprilie 2021, începând cu ora 16:00, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse tematici referitoare la starea de securitate în regiunea Mării Negre și implicații pentru România, încheierea misiunii NATO Resolute Support din Afganistan, potrivit Administrației Prezidențiale. 

Rusia a staționat peste 150.000 de soldați la granița cu Ucraina și în Crimeea și a închis apele sale teritoriale din Marea Neagră pentru navele militare și alte nave oficiale străine.

"Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre cu accent special pe zona de graniță de est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenție aceste lucruri. Să nu își imagineze cineva că noi stăm și așteptăm informații de la alții. Noi dăm informații altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă. Am avut mai multe discuții cu ministrul Apărării și cu alți conducători de servicii specializate, cunoaștem foarte bine situația din teren și tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijorați. Însă situația este una care trebuie extrem de atent evaluată, nu doar militar și securitar, ci și diplomatic. Și acest lucru îl facem", a precizat președintele Klaus Iohannis.

În cadrul unui discurs susținut miercuri în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, președintele rus Vladimir Putin a declarat că există state pentru care a hărțui Rusia a devenit "un soi de sport nou”.

Putin a spus că Rusia are destulă răbdare, dar a avertizat să nu se încalce "liniile roșii": "Și unde este această linie roșie, asta decidem noi singuri, în fiecare caz concret în parte". 

Rusia își retrage forțele armate de la granița cu Ucraina, începând de vineri, a anunțat joi ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

”Trupele și-au demonstrat capacitatea de a asigura o apărare credibilă pentru țară”, a precizat Șoigu, adăugând că armata rusă trebuie să fie pregătită să răspundă rapid în cazul unor evoluții nefavorabile, relatează Euronews.