Liderii statelor membre UE se reunesc în ultimul Consiliu European din acest an, care are pe agendă teme precum migrația, politica de apărare a Uniunii, viitorul euro, dar și continuarea negocierilor privind Brexit.

Liderii țărilor membre trebuie să decidă dacă Londra a făcut „progrese suficiente” în clarificarea a trei aspecte esențiale ale Brexitului - „factura divorțului” dintre Marea Britanie și UE, frontiera între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord și drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie post-Brexit. O evaluare pozitivă se traduce prin unda verde dată trecerii imediate la faza a doua a negocierilor cu Londra, așa cum a recomandat Comisia Europeană la 8 decembrie, scrie Agerpres.

Șefii de stat din UE trebuie să decidă și politica viitoare în domeniul migrației, atât cea internă, cât și cea externă. „Ar trebui să consolidăm abordarea noastră cuprinzătoare și să o facem mai durabilă, având drept piatră de temelie siguranța frontierelor externe și prevenirea sosirilor masive. În acest context trebuie, de asemenea, să găsim un consens până în iunie 2018 cu privire la dimensiunea internă a politicii noastre în domeniul migrației, bazată pe conceptele responsabilității și solidarității”, se arată în Nota Agendei liderilor privind migrația.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a prefațat discuția afirmând că sistemul de redistribuire a refugiaților între țările membre pe baza unor cote obligatorii s-a dovedit „ineficient” și că a provocat ample disensiuni în rândul țărilor membre.

Se așteaptă ca liderii UE să salute lansarea cooperării structurate permanente (PESCO) în domeniul apărării. La 13 noiembrie, 23 de state membre și-au anunțat intenția de a adera la PESCO în vederea consolidării cooperării în domeniul apărării.

De asemenea, Consiliul European va adopta concluzii privind chestiuni sociale, precum și privind educația și cultura, bazate pe discuțiile desfășurate în cadrul summitului social de la Göteborg.

Summitul euro va discuta uniunea economică și monetară (UEM) și uniunea bancară, iar liderii vor fi invitați să precizeze care este abordarea lor preferată în privința consolidării în continuare a UEM. Cu toate acestea, prima confruntare cu starea de fapt este, fără îndoială, finalizarea uniunii bancare, care constituie un demers posibil și necesar. Dacă nu se vor înregistra progrese considerabile în această privință, atunci va fi foarte dificil să se întrevadă progrese în privința unor idei și mai ambițioase”, se mai arată în Agenda liderilor.