Statele Unite ale Americii intenționează să retragă 11.900 de militari din Germania și să-i repoziționeze în alte țări, a anunțat miercuri secretarul american al apărării, Mark Esper.

Aproape 5.600 de membri ai acestui personal militar vor fi repoziționați în alte țări membre NATO, în timp ce 6.400 se vor întoarce în SUA, mulți urmând să fie desfășurați prin rotație în Europa, a spus Esper într-o conferință de presă la Washington, potrivit Agerpres.

Aproximativ 2.000 de soldați vor fi mutați în Belgia și Italia, dar Washingtonul are în vedere relocarea unor trupe și în Polonia și statele baltice, dacă se ajunge la un acord cu aceste țări cu privire la statutul lor, a precizat șeful Pentagonului, conform AFP.

Nemulțumit că Germania nu alocă 2% din PIB pentru apărare și nu tratează corect SUA în domeniul comerțului, președintele SUA, Donald Trump, a amenințat de mai mult timp Germania cu o reducere a numărului de soldați americani staționați în această țară.

Comandamentul militar american pentru Africa (Africom), care se află în orașul german Stuttgart, ar putea să fie mutat, dar nu a fost încă luată o decizie, a spus șeful Pentagonului.

În Germania vor rămâne 24.000 de militari americani din 36.000 în prezent.

Întrebat ce părere are despre anunțul SUA de a retrage o parte dintre soldații americani din Germania, președintele Klaus Iohannis a declarat: "Am urmărit cu mare interes declarațiile secretarului Mark Esper despre mișcările globale de trupe americane și am constatat că este vorba de o mișcare globală, de o mișcare care vine să întărească postura NATO, lucru care, pentru noi, este foarte important, o mișcare care vine să sprijine aliații de pe flancul estic, lucru foarte important și apreciat de noi, fiindcă suntem pe flancul estic. Am aflat de intenția de a muta, prin rotație sau prin alte proceduri, o parte din aceste efective și în zona Mării Negre. În continuare, aceste chestiuni vor fi discutate în formate NATO, vor fi discutate între militari și, în măsura în care vor fi luate decizii concrete care ne afectează, evident că le vom comunica".

Șeful statului adăugat că a atras atenția că este nevoie de mai mulți militari în zona Mării Negre: "Pot să vă spun de pe acum că România a atras atenția de ani de zile, eu am atras atenția de ani de zile, că este nevoie de mai mulți militari în zona Mării Negre. Am atras atenția că este nevoie de o atenție sporită pe zona Mării Negre. Dacă acum se întâmplă acest lucru, suntem foarte mulțumiți. Iar în ceea ce privește soldații americani, pot să vă spun că soldații americani sunt tot timpul foarte bine veniți în România".