Directorul BND, Bruno Kahl, nu crede că tentativa de puci a fost orchestrată de Recep Erdogan, dar consideră că președintele turc a folosit evenimentele din 2016 drept pretext pentru epurările pe care oricum le-ar fi făcut.

Întrebat într-un interviu acordat Der Spiegel dacă tentativa de lovitură de stat împotriva lui Erdogan a fost pus în scenă de autoritățile de la Ankara, șeful serviciilor secrete germane a respins acest scenariu, explicând că, încă dinainte de 15 iulie, Guvernul turc a lansat un val mare de epurări, astfel că elemente din cadrul armatei au inițiat rapid un puci înainte ca și aceste elemente să fie eliminate.

"Dar era prea târziu și au fost eliminați și ei", a declarat Kahl. 

"Ce s-a întâmplat după puci, s-ar fi întâmplat oricum, poate nu la fel de radical. Lovitura de stat a fost poate doar un pretext binevenit", a mai declarat șeful BND.

Totodată, el a respins acuzațiile președintelui Erdogan, care dă vina pe Fethullah Gülen și pe mișcarea sa pentru tentatia de puci din iulie anul trecut.

Bruno Kahl nu a dorit să comenteze tensionarea relațiilor dintre Germania și Turcia, pe fondul declarațiilor inflamatoare ale liderului turc.

Relațiile dintre Turcia și mai multe țări vest-europene s-au deteriorat semnificativ în ultimele săptămâni, Ankara comparând de mai multe ori cu metodele ''naziste'' sau ''fasciste'' refuzul unor state, în special Germania și Olanda, de a le permite unor miniștri turci să participe pe teritoriul lor la mitinguri în favoarea referendumului din 16 aprilie privind întărirea puterilor președintelui turc.

Berlinul a calificat luni drept "inacceptabile" acuzațiile formulate de Recep Erdogan, care a afirmat că Angela Merkel "aplică practici naziste" contra etnicilor turci din Germania și a oficialilor turci.

Recep Tayyip Erdogan a depășit limita comparând Guvernul Germaniei cu naziștii și nu mai este binevenit în țară, a afirmat marți Volker Bouffier, un aliat major al cancelarului german Angela Merkel, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

"Ajunge!", a avertizat Bouffier, care este și vicepreședinte al Uniunii Creștin Democrate a cancelarului german.

"Domnul Erdogan și guvernul său nu sunt bineveniți în țara noastră și aceasta trebuie să se înțeleagă acum", a declarat el pentru postul de televiziune DLF.

Media din Germania au semnalat că Erdogan intenționează să viziteze Germania în martie și să atragă de partea sa turcii care trăiesc în această țară pentru a susține un pachet de măsuri privind extinderea prerogativelor prezidențiale în cadrul unui referendum, la 16 aprilie.

Bouffier a apreciat că o astfel de vizită ar crea probleme de securitate: "Cineva care ne insultă în acest mod nu se poate aștepta că vom aduna mii de polițiști pentru a-l proteja".

Guvernul de la Berlin a anunțat că nu a primit o cerere oficială privind efectuarea unei vizite de către președintele Erdogan. Angela Merkel a cerut luni Turciei să înceteze comparațiile făcute cu regimul nazist și a afirmat că Guvernul ei își rezervă dreptul de a bloca viitoare vizite ale unor responsabili turci, dacă aceștia nu respectă legea germană.