Conflictul îndelungat din Siria afectează și mediul înconjurător. Mii de persoane din Orientul Mijlociu au avut de suferit din cauza unei furtuni de nisip neobișnuite, provocată de schimbările dramatice aduse de război.

Luna trecută un nor gros de praf a acoperit zone întregi din Orientul Mijlociu și s-a extins departe până în Cipru. Zecii de mii de refugiați sirieni au fost nevoiți să stea în adăposturi pentru a nu se sufoca din cauza prafului. Israelienii au fost sfătuiți să stea în case, iar patru porturi din Egipt au fost închise.

Potrivit unor oficiali sirieni din domeniul sanitar citați de Washington Post, peste 1.2000 de persoane, inclusiv 100 de copii, au fost spitalizați, după ce au reclamat probleme de respirație. În Liban, două femei au murit din cauza furtunii de nisip. Peste 2.500 de libanezi au fost internați și în unele zile din luna septembrie autoritățile au închis școlile și instituțiile guvernamentale.

Fenomenul, cât se poate de neobișnuit pentru acest sezon, ar putea fi consecința acțiunilor din Siria și Irak, susțin cercetătorii israelieni.

Conform cotidianului Haaretz, cercetătorii de la Universitatea Ben Gurion au examinat cu atenție furtuna de nisip, un fenomen specific primăverii, și au descoperit că particulele de nisip sunt mult mai mari decât cele pe care le-au cercetat din 1995 până acum. În plus, norul de praf plutește la un nivel destul de scăzut în comparație cu furtunile obișnuite. 

Un pământ devastat

Cercetătorii consideră că furtuna de nisip are legătură cu schimbarea dramatică survenită în mediul înconjurător sirian, unde lucrările agricole pe scară largă au încetat, iar războiul a devastat pur și simplu pământul. 

Aceștia consideră că furtuna și intensitatea ei au fost provocate de doi factori principali.

Primul este reprezentat de declinul puternic al activității agricole din nordul Siriei, urmare a folosirii intensive a apei Eufratului de către Turcia, care are cinci baraje de irigare de-a lungul râului. 

"Procesul a început în deceniul precedent”, afirmă profesorul Arnon Karnieli, explicând că există diferențe foarte mari între vegetația din partea turcă a frontierei și cea din Siria.

Celălalt factor este activitatea militară, care a afectat crusta solului din Siria. 

Războiul civil din Siria durează de aproape cinci ani, timp în care peste 300.000 de sirieni și-au pierdut viața, iar peste jumătate din locuitori – circa 12 milioane – au fost nevoiți să-și părăsească casele.