Demisiile a cinci guvernatori regionali din Rusia au provocat uimire și speculații. Întrebarea este dacă șefii regionali nu au mai vrut să suporte consecințele economice ale războiului din Ucraina sau dacă au fost nevoiți să elibereze posturile.

În Rusia, un val neobișnuit de demisii ale guvernatorilor regionali a făcut furori. Marți, cinci șefi regionali din diferite părți ale țării au anunțat în câteva ore că fie vor demisiona, fie că nu vor fi realeși, notează Welt Online.

Primii care și-au anunțat demisia au fost Serghei Șvahin din Tomsk, Siberia, și colegul său Igor Vasiliev din Kirov, la aproximativ 1.000 de kilometri nord-est de Moscova. Apoi au venit demisiile șefilor din Saratov și El Mari, o republică autonomă. Guvernatorul regiunii Reazan, Nikolai Liubimov, a spus că nu vrea să candideze pentru un al doilea mandat.

Rusia este formată din 85 de subiecți federali - teritorii și republici autonome. Motivele oficiale invocate de guvernatori pentru demisia lor au fost fie vârsta, fie mandatele destul de lungi pe care le-au avut.

Demisiile au dus și la apariția unor speculații. Mai mulți utilizatori ai Telegram s-au întrebat dacă șefii regionali nu mai vor să susțină războiul împotriva Ucrainei care durează de două luni și jumătate și consecințele economice pentru provinciile Rusiei. Multe companii s-au retras din Rusia ca urmare a sancțiunilor occidentale. Foarte mulți ruși își pierd locurile de muncă.

În situația actuală, acest val ar putea fi un semn că nava era pe cale să se scufunde și că „șobolanii ar prefera probabil să părăsească corabia”, spune politologul Abbas Galliamov.

Alții au speculat că cei cinci politicieni s-ar putea să nu fi fost suficient de loiali Kremlinului și că decizia ca ei să plece a fost luată la nivel înalt. 

Unii oameni și-au exprimat îngrijorarea că președintele Vladimir Putin ar putea decide o mobilizare parțială în unele regiuni pentru a intensifica luptele în stagnare din Ucraina. Ei  susțin că s-ar putea ca guvernanții să nu fi vrut să-și asume responsabilitatea pentru nemulțumirea care va apărea în rândul populației.