Președintele american și-a acuzat rivalul republican că a trimis femeile americane "înapoi cu 160 de ani" după decizia luată în 2022 de Curtea Supremă de a submina dreptul la avort la nivel federal.

Tema avortului, axa majoră a campaniei prezidențiale a lui Joe Biden, a fost din nou în centrul discursului președintelui american în timpul unei călătorii în Florida. 

La scurt timp după ce Donald Trump, rivalul său republican la alegerile din noiembrie, a părăsit tribunalul unde este judecat la New York pentru plăți ascunse către o fostă vedetă porno, democratul, candidat pentru realegerea sa, a ținut un discurs la o universitate din Tampa unde l-a acuzat pe Trump că a trimis femeile americane "înapoi cu 160 de ani". 

"Alegătorii îl vor trage pe Trump la răspundere", a proclamat Joe Biden, dând ca exemplu state precum Florida, unde avortul va fi interzis de la 1 mai, sau Arizona, unde instanțele au validat o interdicție aproape totală care datează din 1864. "Dar acest lucru nu este inevitabil. Îl putem opri. Când votați, îl putem opri", a spus Joe Biden. 

Candidatul republican salută în mod regulat decizia luată în 2022 de Curtea Supremă a Statelor Unite de a anula hotărârea Roe vs. Wade – care a acordat femeilor americane dreptul de a avorta la nivel federal – el care a dat celei mai înalte instanțe a țării o componență predominant conservatoare.

"O persoană este responsabilă pentru acest coșmar. Și o recunoaște și se laudă cu asta. Donald Trump", a denunțat Joe Biden. "El a descris [această inversare a jurisprudenței] ca pe un miracol. Poate că vine din această Biblie pe care încearcă să o vândă... aproape că am fost tentat să o cumpăr ca să văd ce scrie în ea", a ironizat președintele american, cu referire la o operațiune de strângere de fonduri lansată recent de rivalul său, care a făcut echipă cu o vedetă a muzicii country pentru a vinde Biblii.

 El însuși catolic practicant, Joe Biden a devenit unul dintre cei mai viguroși apărători ai dreptului la întreruperea voluntară a sarcinii (avort), conștient că aceasta este una dintre principalele vulnerabilități politice ale adversarului său. 

La rândul său, republicanul încearcă să joace cartea compromisului politic, împărțit între opinia publică americană, în principal, în favoarea dreptului la avort, și partea electoratului său din dreapta religioasă.

 De la decizia Curții Supreme, aproximativ douăzeci de state americane au interzis sau restricționat sever accesul la avort. Mulți conservatori doresc acum ca Donald Trump, dacă va fi ales, să apere o lege care interzice avortul pe întreg teritoriul federal. Dar fostul președinte nu s-a angajat în acest sens, argumentând că competența ar trebui să le revină statelor americane. 

"Nu este vorba despre drepturile statului, ci despre drepturile femeilor", a spus Joe Biden, amintind că, recent, toate consultările populare locale pe acest subiect s-au concentrat pe dreptul la avort. El a prezis că Florida va fi adăugată pe listă.

Curtea Supremă a acestui stat, în timp ce a validat interdicția avortului după șase săptămâni, de fapt le-a returnat alegătorilor decizia finală. Aceștia din urmă vor vota în noiembrie, în același timp cu alegerile prezidențiale și legislative, un amendament care garantează dreptul la avort în Florida.

 Și echipa de campanie a lui Joe Biden începe să viseze la un impuls suficient de puternic pentru a aduce statul în mâinile sale în momentul alegerilor prezidențiale. "Cred că se poate juca", a asigurat Joe Biden, deși Florida a votat pentru Donald Trump de două ori, în 2016 și în 2020.

Acest stat din sud-est a fost multă vreme un "stat indecis", care poate să se încline fie spre dreapta, fie spre stânga la alegerile prezidențiale. Dar s-a ancorat mai clar de partea conservatoare la ultimele alegeri. 


SURSĂ: RADOR RADIO ROMÂNIA