Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, recunoaște că a făcut greșeli în relațiile cu Vladimir Putin și Rusia.

Frank-Walter Steinmeier și-a recunoscut greșelile în politica sa față de Rusia, inclusiv susținerea pentru gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe care anul trecut a descris-o drept o „punte” în relațiile dintre cele două țări. „Susținerea mea pentru Nord Stream 2 a fost în mod clar o greșeală”, a spus președintele, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii, care a avut loc luni la Palatul Bellevue, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Ne-am agățat de poduri în care Rusia nu mai credea, iar partenerii noștri ne-au avertizat”, a spus președintele german.

„Evaluarea mea a fost că Vladimir Putin nu ar accepta ruinarea completă, economică, politică și morală a țării sale pentru nebunia sa imperială. La fel ca și alții, m-am înșelat”, a spus Steinmeiner, adăugând că europenii au „eșuat în stabilirea unei case europene comune care să includă Rusia”. 

Responsabilitatea pentru declanșarea războiului îi revine lui Putin, dar asta nu înseamnă „că nu trebuie să reconsiderăm unele situații în care am făcut greșeli”. Steinmeier e convins că nu se poate reveni la status quo-ul de dinainte de război cu o Rusie condusă de Putin. 

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Germania a fost acuzată și de liderii ucraineni, dar și de politicieni și experți europeni pentru politica sa de apropiere față de Moscova și de dependența puternică față de gazul și petrolul din Rusia.

Președinte din 2017, Steinmeier a fost anterior ministru de externe între anii 2005 și 2009 și 2013 și 2017, precum și vicecancelar (2007-2009). 

El a fost membru SPD, partid cu o politică favorabilă față de Rusia. După declanșarea războiului, social-democrații germani, în frunte cu cancelarul Olaf Scholz, au criticat dur Rusia și pe președintele Vladimir Putin, dar foști membri ai formațiuni au încă legături importante cu Moscova.

Cel mai proeminent caz e cel al fostului cancelar Gerhard Schröder, care a refuzat să demisioneze din funcțiile în care a fost numit de Putin. La începutul lunii februarie, Schröder a fost numit în consiliul de supraveghere al gigantului rus Gazprom.