Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut marți că anunțul lui Trump privind retragerea unor trupe SUA din Germania e "o problemă importantă", dar a încercat să-i liniștească pe aliați.

"Este vorba de un acord bilateral între Germania și SUA, însă problema este importantă pentru Alianța Nord-Atlantică", a declarat marți, la sediul NATO din Bruxelles, secretarul general, Jens Stoltenberg.

Întrebat dacă decizia lui Donald Trump de a retrage circa 10.000 de militari americani din Germania slăbește Alianța, șeful NATO a precizat că a avut o discuție telefonică săptămâna trecută cu președintele SUA pe această temă.

Stoltenberg a precizat că mesajul său a fost că ”prezența trupelor SUA în Europa e bună pentru Europa, dar și pentru America de Nord și SUA, deoarece legătura transatlantică e esențială pentru forța și succesul NATO”.

Șeful NATO a amintit că bazele americane din Germania sunt importante pentru acțiunile SUA în Orientul Mijlociu, Afganistan, Irak sau Africa. Comandamentul SUA pentru Africa (US Africa Command) nu e în Africa, ci la Stuttgart, iar Comandamentul Flotei a 6-a (care deservește activitățile operaționale americane în Europa și Africa) se află în Italia, a mai spus Stoltenberg. 

În plus, a mai spus secretarul general al NATO, în ultimii ani, am asistat la o creștere a prezenței trupelor americane și canadiene în Europa: în Polonia, în Spania, Norvegia, prezența prin rotație a unor nave americane în Marea Baltică și Marea Neagră, mai multe exerciții militare de amploare, chiar în prezent derulându-se unul în Marea Baltică.

Totodată, șeful NATO a explicat că modificări privind numărul trupelor americane în Europa s-au produs de mai multe ori de-a lungul timpului.

Stoltenberg a precizat că deocamdată nu se știe cum și când va fi implementată această decizie, iar subiectul urmează să fie discutat miercuri în cadrul unei conferințe video a miniștrilor apărării ai statelor NATO.

Referitor la problema banilor alocați pentru apărare de aliați, Jens Stoltenberg i-a reamintit lui Trump că în ultimii ani au crescut semnificativ sumele pentru apărare. Pe de altă parte, secretarul general a spus că mai e mult până la îndeplinirea țintei de 2% din PIB. 

Într-o conferință online, ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a subliniat faptul că angajamentul american în Europa a crescut, nu a scăzut. ”Nu cred că se va reduce angajamentul Americii în Europa. Cred că acesta e mai puternic ca niciodată”, a mai spus Hutchinson, fără a oferi detalii în plus despre decizia Washingtonului.

Nici Berlinul nu a primit deocamdată detalii cu privire la data și modalitățile reducerii numărului de trupe, potrivit șefului diplomației germane.

Aflat într-o vizită în Polonia, Heiko Maas a precizat că prezența americană în Germania este importantă nu doar pentru securitatea Germaniei, ci și pentru securitatea SUA și a Europei.