Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat, vineri, în timpul întâlnirii de la Varșovia, prioritățile Alianței și a confirmat înființarea unei brigăzi multinaționale în România, pentru a consolida flancul sud-estic al blocului militar.

UPDATE

Până la un batalion, aproape 1.000 de militari americani, împreună cu tehnică militară blindată și mecanizată, va fi desfășurat la baza de la Mihail Kogălniceanu ca parte din brigada mecanizată pe care SUA o vor trimite in Europa, au explicat pentru HotNews.ro surse oficiale. Trupele vor fi detașate pe termen lung, dar vor fi rotite la fiecare nouă luni cu celelalte trupe din cadrul brigăzii americane.

Militarii americani ce vor ajunge în România, prin rotație, sunt parte a acordurilor bilaterale și nu au legătură cu Brigada Multinațională NATO ce va fi formată în România și la care, până în prezent cel puțin, doar România și Bulgaria s-au angajat că trimit militari. 

+++

Președintele Klaus Iohannis spune că declarația secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, privind brigada internațională pe teritoriul țării noastre confirmă faptul că inițiativele și obiectivele României la Summitul NATO de la Varșovia se vor regăsi în documentele finale ale reuniunii, transmite Agerpres.

"Astăzi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Alianța va transforma o brigadă românească într-o brigadă internațională pentru a întări prezența NATO în sud-estul Europei și pentru apărarea împotriva atacurilor venite din afara Alianței. Declarația confirmă astfel că inițiativele și obiectivele propuse de România la acest summit prind contur și se vor regăsi în documentele finale ale reuniunii", a scris președintele Iohannis pe Facebook.

+++

"Vom transforma o brigadă românească într-o brigadă multinațională pentru a consolida prezența NATO pe flancul sud-estic", a asigurat secretarul general al Alianței în timpul întâlnirii de vârf de la Varșovia.

"În Estonia, Letonia, Lituania și aici, în Polonia vom desfășura, prin rotație, batalioane multinaționale în fiecare dintre țări”, a adăugat Stoltenberg.

Cele 28 de state membre ale Alianței vor aproba, oficial, desfășurarea a patru batalioane, formate din 3.000 până la 4.000 de militari, în țările baltice și în estul Poloniei. Scopul este acela de a liniști aceste state și de a dovedi că NATO este pregătită să își apere toți membrii.

Liderii NATO se reunesc vineri și sâmbătă la Varșovia, la un summit menit să demonstreze unitatea lor în fața unei Rusii tot mai agresive, în special în contextul în care Occidentul pare mai slăbit după ce Marea Britanie a votat pentru ieșirea din UE.

Legat de protestele Moscovei în legătură cu desfășurarea prin rotație a batalioanelor, Stoltenberg asigură că Alianța nu caută confruntări.

''Poziția noastră este clară. NATO nu caută o confruntare, nu dorim un nou Război Rece. Vom căuta în continuare un dialog constructiv și semnificativ cu Rusia'', a declarat secretarul general.