Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a avertizat Ungaria că Rusia încearcă să divizeze Occidentul, subliniind că SUA nu-l vor lăsa pe președintele rus, Vladimir Putin, ”să sape o prăpastie între prietenii din NATO”, scrie Voice of America.

Mike Pompeo a declarat luni, la Budapesta, că SUA au fost absente din Europa Centrală în ultimii ani, ceea ce e ”inacceptabil”.

Omologul său ungar, Peter Szijjarto, a replicat că orice critici ale Washingtonului la adresa diplomației de la Budapesta sunt eronate, în condițiile în care și alte țări europene sunt implicate în acorduri energetice cu Rusia. El a mai spus că Budapesta își indeplinește obligațiile de membru NATO, notează Voanews.com.

Ungaria își asigură necesarul de gaze în special din Rusia, iar compania rusească de stat Rosatom este implicată într-un proiect în valoare de mai multe miliarde de dolari pentru extinderea centralei nucleare Paks, principalul furnizor de electricitate din Ungaria.

Oficiali americani au precizat că vizita lui Pompeo în Europa Centrală (Ungaria, Slovacia și Polonia) are ca obiective consolidarea NATO în fața Rusiei și contracararea influenței Chinei și Rusiei în țări din regiune.

Vicepreședintele Mike Pence a avertizat aliații SUA să nu permită gigantului chinez Huawei să construiască infrastructură de comunicații pe teritoriile lor. Compania chineză și-a intensificat recent operațiunile în Ungaria și Polonia, oficialii americani fiind îngrijorați de faptul că echipamentele Huawei ar putea fi folosite pentru spionaj.

"Este imperativ să le împărtășim lucrurile pe care le știm despre riscurile pe care le prezintă prezența Huawei în rețelele lor - riscuri reale pentru oameni, pentru pierderea protecției vieții private pentru propriul popor, riscul ca Beijingul să folosească acest acces într-un mod care nu este în interesul Ungariei", a spus Pompeo.

Huawei neagă orice implicare în acțiuni de spionaj pentru Guvernul chinez.

Pompeo a mai spus că SUA au neglijat Europa Centrală în ultimul timp, ceea ce a făcut ca Rusia și China să umple golul lăsat de lipsa implicării americane.

"Cred că pentru mult timp i-am neglijat, determinându-i să umple acest gol cu oameni care nu împărtășesc valorile noastre...Rușii și chinezii au ajuns să aibă o influență mai mare aici, ei nu împărtășesc nici pe departe idealurile americane la care noi ținem atât de mult”, a precizat Mike Pompeo.