Casa Albă a dat undă verde pentru o ofensivă a Turciei în nordul Siriei, o schimbare abruptă în politica externă americană, prin care Washingtonul își abandonează niște aliați vechi - kurzii.

Forțele kurde au avut un rol esențial în campania împotriva Statului Islamic din regiune, dar, după o conversație telefonică dintre președinții Donald Trump și Recep Erdogan, Casa Albă a anunțat că SUA nu se vor opune unei operațiuni a Ankarei împotriva unei miliții kurde în nordul Siriei, relatează The Guardian.

Duminică, cei doi lideri au discutat la telefon despre o propunere mai veche a Turciei privind crearea unei zone de securitate la est de Eufrat. Erdogan consideră că stabilirea unei zone de securitate reprezintă un element-cheie pentru "neutralizarea amenințării" din partea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și a Unităților de Protecție a Poporului Kurd (YPG), aceasta din urmă fiind aliata SUA în combaterea grupării teroriste Statul Islamic.

Ankara dorește să obțină controlul asupra unei zone de aproximativ 40 de kilometri în nordul Siriei. 

Forțele Democrate Siriene (SDF), conduse de kurzi, au anunțat luni dimineață că partenerii lor americani au început deja să-și retragă trupele aflate de-a lungul graniței cu Turcia. 

De partea cealaltă, presa turcă relatează că Ankara a început să deplaseze un convoi de soldați și echipamente la granița de sud-est cu Siria.

Purtătorul de cuvânt al SDF, Mustafa Bali, a acuzat SUA că părăsesc zona pentru a o lăsa să se transforme "într-o zonă de război". El a mai spus că SDF va apăra "nord-estul Siriei cu orice preț".

Deciza e cea mai recentă serie dintr-o serie de acțiuni imprevizibile ale președintelui Trump, fiind luată, aparent, fără consultarea diplomaților americani care se ocupă de Siria, notează The Guardian. 

"A permite Turciei să se deplaseze în nordul Siriei este una dintre cele mai destabilizatoare mișcări pe care le putem face în Orientul Mijlociu. Kurzii nu vor mai avea niciodată încredere în America. Ei vor căuta noi alianțe sau independența pentru a se proteja", a declarat Ruben Gallego, veteran din Irak și congressman democrat.

Experții avertizează că decizia ar putea deschide un nou front în conflictul sirian și ar putea să-i împingă pe kurzi să încerce să ajungă la un acord cu regimul de la Damasc.

Forțele Democratice Siriene cred că o operațiune militară turcă ar anula victoriile SDF  împotriva Statului Islamic, în timp ce ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu a precizat pe Twitter că, de la începutul crizei în Siria, Ankara a susținut integritatea teritorială a Siriei și o va face în continuare. "Suntem hotărâți să ne apărăm securitatea, curățând această regiune de teroriști", a mai scris Cavusoglu.

Decizia surprinzătoare a lui Trump a fost un șoc chiar și pentru mulți republicani.

Lindsey Graham, unul dintre senatorii republicani cei mai apropiați de Donald Trump, i-a cerut luni președintelui american "să revină" asupra "deciziei" de a retrage trupele americane din nordul Siriei, estimând că această alegere este "aducătoare de dezastru", relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Dacă acest plan", care deschide calea unei ofensive militare turce împotriva kurzilor, "este aplicat, voi introduce o rezoluție în Senat solicitând să se revină asupra acestei decizii. Mă aștept să aibă parte de o susținere largă din partea celor două partide", a explicat alesul republican într-o postare pe Twitter.

Totodată, Graham a avertizat Turcia că Senatul SUA o va sancționa și chiar o va suspenda din NATO, dacă va invada nord-estul Siriei și va ataca forțele kurde.

Senatorul republican Mitt Romney a avertizat că decizia va fi considerată ca fiind ''o trădare'' a kurzilor și face ca SUA să fie ''un aliat nesigur''.